Κλείσιμο

Κάμερον: Η Βρετανία πρέπει να διατηρήσει την πυρηνική αποτρεπτική δύναμη

Υπέρ της διατήρησης του αμφιλεγόμενου, κυρίως λόγω κόστους, πυρηνικού οπλικού συστήματος της Βρετανίας «Trident» τάχθηκε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον.

Σε άρθρο του στην Daily Telegraph, ο κ. Κάμερον σχολιάζει ότι θα ήταν ανόητο να εγκαταλειφθεί το πρόγραμμα από τη στιγμή που προκύπτει δυνητική πυρηνική απειλή από τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν.

«Η χώρα χρειάζεται το ύστατο αμυντικό της όπλο», αναφέρει ενδεικτικά ο βρετανός πρωθυπουργός. Προσθέτει ότι ο πυρηνικός κίνδυνος έχει αυξηθεί από την περίοδο του τέλους του Ψυχρού Πολέμου.

Πρόθεση της κυβέρνησης Κάμερον είναι να ανανεώσει το σύστημα Trident, με το υπολογιζόμενο κόστος να ανέρχεται σε 20 δισεκατομμύρια λίρες. Ωστόσο, οι συγκυβερνώντες Φιλελεύθεροι Δημοκράτες έχουν ταχθεί υπέρ της εύρεσης μίας πιο φθηνής εναλλακτικής λύσης, που θα περιλαμβάνει την κατάργηση των διαρκών περιπολιών από πυρηνικά υποβρύχια.

Εν τω μεταξύ, οι Εργατικοί της αντιπολίτευσης, που ως κυβέρνηση τάσσονταν υπέρ της πλήρους ανανέωσης του συστήματος, τώρα δηλώνουν ότι θα περιμένουν το πόρισμα μελέτης που έχει διαταχθεί με την επιμονή των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο