Συρία: Σφοδρές μάχες στη Χομς

Σφοδρές συγκρούσεις διεξάγονται στη συνοικία Μπάμπα Αμρ της πόλης Χομς στην κεντρική Συρία, ένα χρόνο μετά την ανακατάληψη από το στρατό του πρώην προπυργίου των ανταρτών.

Όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «τα ξημερώματα, οι αντάρτες εξαπέλυσαν αφνιδιαστική επίθεση στην Μπάμπα Αμρ και τώρα βρίσκονται σ΄ολόκληρη τη συνοικία».

Η Χομς, πόλη σύμβολο της αντίστασης, είχε βομβαρδιστεί ανελέητα επί ένα μήνα και πλέον το 2012 πριν ανακαταληφθεί, την 1η Μαρτίου του ιδίου έτους από τα στρατεύματα του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-'Ασαντ.

Ένδειξη της σημασίας της συνοικίας είναι ότι ο Ασαντ πήγε ο ίδιος εκεί στις 27 Μαρτίου για να ανακοινώσει ότι η συνοικία επιστρέφει στους ομαλούς ρυθμούς της ζωής.

Σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι βομβαρδισμοί είχαν στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους στην Μπάμπα Αμρ.

Στο μεταξύ, απελευθερώθηκαν χθες οι 21 Φιλιππινέζοι παρατηρητές του ΟΗΕ, οι οποίοι είχαν συλληφθεί όμηροι την Τετάρτη από αντάρτες της «Ταξιαρχίας των Μαρτύρων του Γιαρμούκ» στα υψίπεδα του Γκολάν, στη νότια Συρία.

Την ικανοποίησή τους για το γεγονός εξέφρασαν οι Φιλιππίνες χαιρέτισαν σήμερα την απελευθέρωση των 21 φιλιππινέζων.

Οι 21 Φιλιππινέζοι κυανόκρανοι
βρίσκονται στις εγκαταστάσεις των ιορδανών συνοριακών φρουρών. Θα μείνουν σε ξενοδοχείο του Αμμάν δυο ημέρες, στη διάρκεια των οποίων θα υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις και στη συνέχεια θα επιστρέψουν στη δύναμη του ΟΗΕ στα υψίπεδα του Γκολάν (FNUOD), η οποία έχει αναλάβει από το 1974 την εφαρμογή της εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Συρία.
Πηγή: Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ