Η Ρωσία διαψεύδει τις ιαπωνικές καταγγελίες περί παραβίασης εναέριου χώρου

Σε διάψευση των καταγγελιών της Ιαπωνίας περί παραβίασης του εναέριου χώρου της από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη προέβη η Μόσχα, λίγη ώρα αφότου το Τόκιο ισχυρίστηκε πως υποχρεώθηκε να στείλει αεροσκάφη προκειμένου να αναχαιτίσει τις ρωσικές δυνάμεις.

Σημειώνεται πως αυτές τις ημέρες η Ρωσία διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή των Κουρίλων, ενός νησιωτικού συμπλέγματος που αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ της Μόσχας και του Τόκιο.

Όπως ανακοίνωσε το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών, η Ιαπωνία υπέβαλε διαμαρτυρία στο ρώσο πρέσβη στο Τόκιο. Η φερόμενη παραβίαση συνέβη την «Ημέρα Βόρειων Εδαφών», κατά την οποία παραδοσιακά στην Ιαπωνία πραγματοποιούνται πορείες για την επιστροφή διαφιλονικούμενων νησιών στα ανοιχτά του Χοκάιντο. Η Ιαπωνία αποκαλεί τα νησιά Βόρεια Εδάφη και η Ρωσία Νότιες Κουρίλες Νήσους.

«Οι πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών εκτελούνται [...] με απόλυτη πίστη με τους διεθνείς κανόνες που αφορούν τους εθνικούς εναέριους χώρους και δεν παραβιάζουν τα σύνορα άλλων κρατών», δήλωσε χαρακτηριστικά στο ρωσικό πρακτορείο Interfax ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας και της Ανατολικής Στρατιωτικής Ζώνης, συνταγματάρχης Αλεξάντερ Γκορτνάιεφ.
Πηγή: skai.gr