Κλείσιμο

Αμερικανικές πιέσεις επί Κάμερον για την Ε.Ε.

Μετά από την ιρλανδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την ομάδα κορυφαίων Βρετανών επιχειρηματιών που κάλεσαν τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να μην διακινδυνεύσει την έξοδο της χώρας του από την Ε.Ε., τώρα και η κυβέρνηση των ΗΠΑ παίρνει θέση κατά των ευρωσκεπτικιστικών ενεργειών του Λονδίνου.

Ο αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις υπουργός της κυβέρνησης Ομπάμα, Φίλιπ Γκόρντον, δήλωσε από το Λονδίνο ότι ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. ή μικρότερος ρόλος της σε αυτή θα επηρέαζε αρνητικά τις σχέσεις των δύο κυβερνήσεων.

«Η Βρετανία θα είναι πάντοτε σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ. [...] Έχουμε όμως μία αναπτυσσόμενη σχέση με την Ε.Ε. ως θεσμό, η οποία έχει όλο και πιο ισχυρή φωνή στον κόσμο και θέλουμε να δούμε μια πιο ισχυρή βρετανική φωνή μέσα σε αυτή την Ε.Ε. Αυτό είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γκόρντον.

Βρετανοί αναλυτές σχολιάζουν ότι μία τέτοια δημόσια τοποθέτηση από την αμερικανική κυβέρνηση είναι πολύ σημαντική, ιδίως λίγες ημέρες πριν από την πολυαναμενόμενη ομιλία του κ. Κάμερον επί του ευρωπαϊκού μέλλοντος της Βρετανίας.

Υπό την εντονότατη και διαρκή πίεση των ευρωσκεπτικιστικών στελεχών του κόμματός του, ο Συντηρητικός βρετανός πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τον επαναπροσδιορισμό της σχέση μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, με επαναπατρισμό εξουσιών σε διάφορους τομείς πολιτικής.

Ο ίδιος ο κ. Κάμερον εξακολουθεί πάντως να δηλώνει ότι δεν επιθυμεί το δημοψήφισμα να περιλαμβάνει ερώτημα περί εξόδου της Γηραιάς Αλβιόνας από την ενωμένη Ευρώπη.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο