Κλείσιμο

Ρωσία: Η Δύση να αναλογισθεί τις προτάσεις Άσαντ

Σε δυσεπίλυτο τέλμα παραμένουν οι διεργασίες της διεθνούς κοινότητας για την επίτευξη πολιτικής λύσης στην κρίση που ταλανίζει τη Συρία, με τη Ρωσία να σημειώνει σήμερα πως η διαμόρφωση ενός μεταβατικού σχεδίου για τη διαιρεμένη χώρα θα πρέπει να περιλάβει «ορισμένες από τις ιδέες» που εξέφερε το Σαββατοκύριακο ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Οι επίμαχη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Μόσχας έρχεται δύο ημέρες πριν τη συνάντηση του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, Λακντάρ Μπραχίμι, με κορυφαίους διπλωμάτες της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών στη Γενεύη.

Παρά ταύτα, οι προτάσεις του κ. Άσαντ έχουν ήδη απορριφθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και τη συριακή αντίσταση, με την Ουάσιγκτον να χαρακτηρίζει το σχέδιο εθνικής συνεννόησης του σύρου ηγέτη «αποσυνδεμένο από την πραγματικότητα».

Από την πλευρά του, ο ίδιος ο κ. Μπραχίμι, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο BBC, σημείωσε πως οι σύροι πολίτες αισθάνονται ότι η εξουσία της οικογένειας Άσαντ έχει διαρκέσει «πάρα πολύ», αγγίζοντας για πρώτη φορά με τόσο εμφανή τρόπο το ενδεχόμενο παραίτησης του προέδρου Άσαντ.

Ο κ. Άσαντ έχει προτείνει τον τερματισμό των συγκρούσεων, τη δημιουργία νέου Συντάγματος, τη σύσταση νέας, αντιπροσωπευτικής Βουλής, και τη διενέργεια νέων εκλογών. Ωστόσο, δεν έχει δώσει κανένα σήμα πως προτίθεται να παραιτηθεί από την προεδρία της Συρίας, σημειώνοντας δε πως η Δαμασκός δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί τη λήξη των εχθροπραξιών με «προδότες» ή «ανδρείκελα» της Δύσης.
Πηγή: skai.gr