Κλείσιμο

FAZ: Η Βόρεια Κορέα σχεδιάζει άνοιγμα της αγοράς για επενδύσεις

Το άνοιγμα της αγοράς της Βορείου Κορέας σε ξένες επενδύσεις σχεδιάζει το καθεστώς της απομονωμένης χώρας, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα που περιλαμβάνεται στην αυριανή έκδοσή της η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Σύμφωνα με το επίμαχο δημοσίευμα, η Πιονγκγιάνγκ ήδη δέχεται τις συμβουλές γερμανών οικονομολόγων και νομικών προκειμένου να εφαρμόσει, εντός του 2013, μία σύγχρονη και κατάλληλη νομοθεσία που θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις, ενώ μάλιστα υπάρχει ένα «κεντρικό σχέδιο» (master plan) για την επίτευξη του εν λόγω στόχου.

Όπως αναφέρει ειδικός τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα, η Βόρεια Κορέα επιθυμεί να προσελκύσει επενδύσεις ακολουθώντας όχι τόσο το μοντέλο της Κίνας, όσο το αντίστοιχο του Βιετνάμ, σύμφωνα με το οποίο το κράτος επιλέγει τις επιχειρήσεις που μετέπειτα καλούνται να επενδύσουν στη χώρα.

Υπενθυμίζεται πως, στο πλαίσιο του διαγγέλματος που εκφώνησε με αφορμή την έλευση του 2013, ο ηγέτης της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιόνγκ-ουν, απηύθυνε κάλεσμα για τη δημιουργία ενός «οικονομικού γίγαντα», που θα συνοδευτεί από τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την ανάπτυξη της οικονομίας.
Πηγή: skai.gr