ΗΠΑ: Παραμένει ο «δημοσιονομικός γκρεμός»

Δεν κατέληξε ακόμη σε συμφωνία για την αποτροπή του «δημοσιονομικού γκρεμού» η Γερουσία των ΗΠΑ.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, ο Δημοκρατικός Χάρι Ρέιντ δήλωσε πως υπάρχουν ακόμη σημαντικές διαφορές μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών. Επίσης σημείωσε πως δεν μπόρεσε να κάνει μια αντιπρόταση στην τελευταία πρόταση των Ρεπουμπλικανών, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει τελικά η αντιπρόταση.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, ζητούμενο να βρεθεί λύση, ώστε την 1η Ιανουαρίου η χώρα να μην οδηγηθεί στο δημοσιονομικό γκρεμό και κηρύξει στάση πληρωμών, αφού θα έχει ξεπεράσει το ανώτατο συνταγματικά επιτρεπόμενο όριο χρέους.

Πάντως σε περίπτωση που όλες οι προσπάθειες αποβούν άκαρπες, από 1ης Ιανουαρίου τίθεται σε εφαρμογή σειρά μέτρων, όπως αύξηση των φόρων και μείωση των δημοσίων δαπανών, που σύμφωνα με τους οικονομολόγους θα ρίξουν τη χώρα σε βαθύτερη ύφεση. Εκπρόσωποι από την Wall Street εμφανίζονται ψύχραιμοι και υποστηρίζουν ότι ακόμη κι αν συμβεί το χειρότερο σενάριο, υπάρχει χώρος κινήσεων για να ανακοπεί η ύφεση.

Στο μεταξύ, μιλώντας στην εκπομπή Meet the Press του δικτύου NBC ο Μπαράκ Ομπάμα κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικανούς για το πολιτικό αδιέξοδο και για την εμμονή τους να διατηρήσουν τις φοροαπαλλαγές για τους πολύ πλούσιους.

O Πρόεδρος Ομπάμα προέτρεψε το Κογκρέσο να καταλήξει σε συμφωνία ως το τέλος του χρόνου, ώστε να αποτραπούν οι "αυτόματες" περικοπές δαπανών και οι αυξήσεις φόρων που θα γίνουν αν δεν επέλθει η συμφωνία.

«Αν αποτύχουμε οι φόροι θα αυξηθούν για τους περισσότερους Αμερικανούς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αμερικανός πρόεδρος, που τόνισε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να προκληθεί νέα ύφεση τόσο στην αμερικανική όσο και στην παγκόσμια οικονομία.
Πηγή: skai.gr