Κλείσιμο

Στα όρια διπλωματικής ρήξης Ισραήλ-Βρετανία

Σε αναθεώρηση της απόφασης για επέκταση των οικισμών εντός και γύρω από την Ιερουσαλήμ καλεί τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου το Λονδίνο, προειδοποιώντας με «ισχυρή αντίδραση». Ωστόσο, αξιωματούχος του Φόρεϊν Όφις μιλώντας στο ΣΚΑΪ δήλωσε ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για ανάκληση του Βρετανού πρέσβη από το Τελ Αβίβ, όπως μετέδωσε η εφημερίδα Χααρέτζ.

Η ισραηλινή εφημερίδα ανέφερε ότι ο Βρετανός πρέσβης Μάθιου Γκόουλντ και ο Γάλλος ομόλογός του μετέφεραν στον κ. Νετανιάχου προειδοποίηση των κυβερνήσεών τους ότι η επέκταση των οικισμών θα προκαλέσει σοβαρή επιδείνωση των διμερών διπλωματικών σχέσεων και ανάκληση των πρεσβευτών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Γουίλιαμ Χέιγκ έχει δηλώσει πως το κτίσιμο νέων οικισμών από το Ισραήλ απειλεί τη λύση των δύο κρατών στη Μέση Ανατολή και καθιστά δυσκολότερη την επίτευξη προόδου στις διαπραγματεύσεις.

Η απόφαση που προκάλεσε την αντίδραση Λονδίνου και Παρισιού ήταν η εντολή για ανέγερση 3.000 κατοικιών στο λεγόμενο διάδρομο Ε1 στην Ιερουσαλήμ και η έναρξη σχεδιασμού οικιστικής ανάπτυξης σε περιοχές γύρω από την πόλη. Μια τέτοια κίνηση θεωρείται ότι θα έθετε σοβαρότατα εμπόδια στις επιδιώξεις των Παλαιστινίων για δημιουργία ενός βιώσιμου κράτους.

Διπλωματικές πηγές στο Λονδίνο σχολιάζουν ότι δε θα υποστηριχθούν από τη βρετανική κυβέρνηση κινήσεις του Ισραήλ που θα εκληφθούν ως αντίποινα για την ντε φάκτο αναγνώριση της κρατικής οντότητας της Παλαιστίνης από τα Ηνωμένα Έθνη, αναγνώριση που υποστηρίχθηκε και από την Κύπρο.

Πάντως ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μόσε Γιααλόν δήλωσε στο Ραδιόφωνο του Στρατού της χώρας ότι δεν έχει γνώση απειλής ανάκλησης των πρεσβευτών.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο