Τουρκία: Νέα ρίψη οβίδας από Συρία – αντίποινα από τουρκικό πυροβολικό

Για νέα ρίψη οβίδας στην τουρκική παραμεθόρια επαρχία Χατάι από τη συριακή πλευρά των συνόρων κάνουν λόγο τουρκικά μέσα ενημέρωσης, χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή υλικές ζημιές.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του κρατικού πρακτορείου Anatolia, το τουρκικό πυροβολικό έχει ανοίξει εκ νέου πυρ κατά συριακών θέσεων.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συριακή οβίδα έπληξε τουρκικό έδαφος και την Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου.

Το σημερινό περιστατικό έρχεται δύο ημέρες έπειτα από το θάνατο πέντε τούρκων πολιτών εξ’ αιτίας ρίψης οβίδας από τη συριακή πλευρά των συνόρων. Ως αντίποινα για την επίθεση, το τουρκικό πυροβολικό βομβάρδισε επί δύο ημέρες συριακές συνοριακές θέσεις, προκαλώντας το θάνατο αδιευκρίνιστου αριθμού μελών των συριακών δυνάμεων ασφαλείας.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να περιπλέξει και πιθανώς να κλιμακώσει την ήδη ταραχώδη σχέση μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού.

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι νωρίτερα η Συρία προχώρησε σε απόσυρση των τεθωρακισμένων δυνάμεών της από τα σύνορα με την Τουρκία, σύμφωνα με δηλώσεις μη κατονομασμένου αξιωματούχου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, τις οποίες επικαλούνται τα πρακτορεία Reuters και Associated Press.

Όπως σχολίασε ο αξιωματούχος, η κίνηση της Δαμασκού αποτελεί προσπάθεια απομάκρυνσής οποιασδήποτε «αντίληψης απειλής».

Η φερόμενη απόσυρση των συριακών δυνάμεων έρχεται στον απόηχο ομιλίας του κ. Ερντογάν, κατά την οποία προειδοποίησε πως μολονότι η Άγκυρα δεν ενδιαφέρεται για πόλεμο τυχόν ένοπλη αντιπαράθεση με τη Δαμασκό δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως το να δοκιμάσει κανείς την αποτρεπτική δυνατότητα της Άγκυρας θα ήταν ένα «θανάσιμο λάθος».

«Δεν μας ενδιαφέρει ο πόλεμος, αλλά ούτε είμαστε μακριά από αυτόν. Αυτό το έθνος έχει έρθει εδώ που βρίσκεται σήμερα έχοντας περάσει διηπειρωτικούς πολέμους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν, υιοθετώντας ένα επιθετικό ύφος κατά τη διάρκεια της ομιλίας που εκφώνησε στην Κωνσταντινούπολη.
Πηγή: skai.gr