Τιμοσένκο: Η Ουκρανία να «ξεσηκωθεί» εναντίον του «εγκληματία» προέδρου της

Κάλεσμα προς τους πολίτες της Ουκρανίας να «ξεσηκωθούν» κατά του «εγκληματία» προέδρου της χώρας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, και να εκδιώξουν το κόμμα του από την εξουσία στις επερχόμενες εκλογές της 28ης Οκτωβρίου απηύθυνε η φυλακισμένη πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο, μέσω βίντεο που δημοσιοποιήθηκε στον ιστότοπο του κόμματός της.

«Θέλω να καλέσω όλους τους ανθρώπους: Εάν δεν καταλαβαίνετε τώρα ότι η Ουκρανία βρίσκεται υπό την ηγεσία ενός εγκληματία, της μαφίας, τότε τίποτα δεν μπορεί να σας προστατεύσει από αυτά που θα συμβούν σε μία χώρα υπό την ηγεσία του Γιανούκοβιτς», δήλωσε χαρακτηριστικά η πάλαι πότε επικεφαλής της «Πορτοκαλί Επανάστασης».

«Σήμερα, δυστυχώς, ολόκληρη η χώρα ζει κάτω από μία εγκληματική αρχή», συνέχισε η κ. Τιμοσένκο, κατηγορώντας τον ουκρανό πρόεδρο πως μετατρέπει τη χώρα σε ένα «αστυνομικό κράτος».

Παράλληλα, η κ. Τιμοσένκο κατηγόρησε τον κ. Γιανούκοβιτς για τις συνθήκες φυλάκισής της, σχολιάζοντας πως «κάθε μέρα απλά μεταμορφώνεται σε μία κόλαση [για εμένα] – τελείως συνειδητά και με εκούσια. Αυτό είναι το απ’ ευθείας σχέδιο του Γιανούκοβιτς».

Η κ. Τιμοσένκο καταδικάστηκε σε επταετή κάθειρξη τον Οκτώβριο του 2011, αφότου κρίθηκε ένοχη για κατηγορίες κατάχρησης εξουσίας κατά τη διάρκεια των δύο πρωθυπουργικών θητειών που υπηρέτησε. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μία δεύτερη δίκη, που αφορά κατηγορίες υπεξαίρεσης χρημάτων και φοροδιαφυγής, μολονότι οι διαδικασίες έχουν διακοπεί καθώς η πρώην πρωθυπουργός νοσηλεύεται για προβλήματα στην πλάτη.

Παρά ταύτα, οι υποστηρικτές της κ. Τιμοσένκο ισχυρίζονται πως η διώξεις εναντίον της έχουν πολιτικά κίνητρα.
Πηγή: skai.gr