Κλείσιμο

Ρόμνεϊ: Οι Παλαιστίνιοι έχουν δεσμευτεί στην καταστροφή του Ισραήλ (video)

Μετά το βίντεο στο οποίο ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Μιτ Ρόμνεϊ, εμφανίζεται να ειρωνεύεται τους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών, σε νέο βίντεο που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, επιτίθεται με σφοδρότητα στους Παλαιστινίους.  Ο Ρόμνεϊ  αφήνει να εννοηθεί ότι ως πρόεδρος δεν θα καταβάλει προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης την οποία θεωρεί ανέφικτη, τασσόμενος κατά της δημιουργίας δυο ανεξαρτήτων κρατών στην περιοχή.

Ειδικότερα, μιλώντας σε μια ιδιωτική εκδήλωση για την συγκέντρωση εσόδων για την προεκλογική του εκστρατεία, ο αμερικανός υποψήφιος δηλώνει το Μάιο ότι οι Παλαιστίνιοι δε θέλουν μια ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ, και ότι η επιδίωξη μιας ειρηνευτικής διαδικασίας θα ήταν μάταιη.

«Είμαι διχασμένος μεταξύ δυο προοπτικών στον τομέα αυτό. Μία είναι αυτή που είχα για κάποιο χρονικό διάστημα, η οποία είναι ότι οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν κανένα απολύτως ενδιαφέρον για την εδραίωση της ειρήνης, και ότι ο δρόμος για την ειρήνη είναι σχεδόν αδιανόητο να επιτευχθεί» δηλώνει ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος. Και συνεχίζει:

«Κατανοώ ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θέλουν την ειρήνη ούτως ή άλλως, για πολιτικούς λόγους, έχοντας δεσμευτεί στην καταστροφή και την εξάλειψη του Ισραήλ, και άλλα τέτοια ακανθώδη ζητήματα, και λεω, "Δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση» αναφέρει.

«Έτσι αυτό που κάνεις είναι να πεις, "προχωράω τα πράγματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο που μπορώ". Ελπίζεις για σταθερότητα, μέχρις ενός σημείου, αλλά αναγνωρίζεις ότι αυτό (σ.σ Παλαιστινιακό) θα εξακολουθήσει να αποτελεί άλυτο πρόβλημα. Έχουμε συμβιβαστεί με αυτό όσον αφορά την Κίνα και την Ταϊβάν. Εντάξει, έχουμε μια δυνητικά ασταθή κατάσταση, αλλά ζούμε με αυτή, (...) και ελπίζουμε ότι τελικά, με κάποιο τρόπο, κάτι θα συμβεί για την επίλυσή της.(...) Από την άλλη πλευρά, δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από έναν πρώην υπουργό Εξωτερικών. Δεν θα αναφέρω ποιος ήταν, αλλά αυτό το άτομο μου είπε, ''ξέρεις, νομίζω ότι υπάρχει προοπτική για συμφωνία μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών μετά τις παλαιστινιακές εκλογές''. Είπα, "Αλήθεια;" Και, ξέρετε, η απάντησή του ήταν: «Ναι, νομίζω ότι υπάρχει κάποια προοπτική." Εγώ δεν το πίστεψα».

Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας