Κλείσιμο

Δίχως τέλος οι ταραχές στον αραβικό κόσμο – τρεις αμερικανοί στρατιώτες νεκροί στο Αφγανιστάν

Τραγικός ο χθεσινός απολογισμός σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, αλλά και παραπέρα, όπου μία ταινία που απεικόνιζε τον προφήτη Μωάμεθ με προκλητικό τρόπο, στάθηκε αφορμή για ένα κύμα έντονων αντιδράσεων έναντι δυτικών συμβόλων.

Παράλληλα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, την ευθύνη για την επίθεση που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής σε αμερικανική βάση στο νότιο Αφγανιστάν, ανέλαβαν σήμερα οι Ταλιμπάν, οι οποίοι αναφέρουν πως αφορμή στάθηκε και εκεί το περιβόητο βίντεο για τον Μωάμεθ. 

Από την επίθεση, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, σκοτώθηκαν τρεις αμερικανοί στρατιώτες, ενώ στο στρατόπεδο βρισκόταν και ο πρίγκιπας της Βρετανίας, Χάρι.

Τουλάχιστον 12 διαδηλωτές σκοτώθηκαν στο Σουδάν, την Τυνησία, την Υεμένη και το Λίβανο, ενώ δεκάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί, από τις επιθέσεις της Παρασκευής στις κατά τόπους αμερικανικές πρεσβείες.

Στο Σουδάν σημειώθηκαν χθες επιθέσεις και κατά της Βρετανικής και Γερμανικής πρεσβείας, ενώ στην Τυνησία, διαδηλωτές έβαλαν φωτιά και σε ένα αμερικανικό κολέγιο.

Στο Κάιρο της Αιγύπτου
αναφέρθηκε επίσης ένας νεκρός μετά από επιθέσεις εξεγερμένων στην περιοχή όπου στεγάζεται και η πρεσβεία των ΗΠΑ, δεκάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί.

Θα αποδοθεί δικαιοσύνη για το θάνατο των τεσσάρων Αμερικανών στη Λιβύη, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα κατά την τελετή επαναπατρισμού των σορών στις ΗΠΑ.

Η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον υποστήριξε ότι οι χώρες της Αραβικής Άνοιξης δεν απελευθερώθηκαν από την τυραννία ενός δικτάτορα για να περάσουν σε αυτή του πλήθους.
Πηγή: skai.gr