Συρία: Νεκρός ο υπουργός Άμυνας – σφοδρές μάχες μαίνονται στη Δαμασκό

Ο υπουργός Άμυνας της Συρίας, Νταούντ Ραχτζά, έχασε τη ζωή του σε βομβιστική επίθεση που έπληξε κτίριο όπου εξελισσόταν σύσκεψη ασφαλείας στη Δαμασκό, ενώ σοβαρά τραυματισμένος αλλά σε σταθερή κατάσταση είναι ο υπουργός Εσωτερικών, Μοχάμεντ αλ-Σαάρ. Nεκρός είναι και ο υφυπουργός Άμυνας, Ασάαφ Σχαγκάτ, ένα από τα πλέον επίφοβα μέλη του καθεστώτος.

Παράλληλα, μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις σε πολλές περιοχές της συριακής πρωτεύουσας, με τις κυβερνητικές δυνάμεις να προσπαθούν για τέταρτη διαδοχική ημέρα να απομακρύνουν τους επιτιθέμενους αντικαθεστωτικούς αντάρτες.

Πολλές περιοχές της Δαμασκού βομβαρδίστηκαν με βλήματα τακτικού πυροβολικού σήμερα, 18 Ιουλίου, ενώ σύμφωνα με τις Τοπικές Συντονιστικές Επιτροπές, μίας εκ των αντιστασιακών οργανώσεων που δρουν στη Συρία, πυροβολισμοί ακούγονται σε πολλές συνοικίες της πόλης. Σύμφωνα με πληροφορίες του γαλλικού πρακτορείου AFP, ανταλλαγές βαρύτατων πυρών λαμβάνουν χώρα στην πλατεία Σαμπάα Μπαχράτ, όπου το καθεστώς Άσαντ είχε οργανώσει φιλοκυβερνητικές αντιδιαδηλώσεις τον Μάρτιο του 2011.

Τις προηγούμενες ημέρες, οι δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ είχαν εισβάλει σε νότια τμήματα της Δαμασκού με τεθωρακισμένα οχήματα, χωρίς όμως να κατορθώσουν να νικήσουν τους αντικαθεστωτικούς.

Από την πλευρά τους, οι αντάρτες ισχυρίζονται ότι η μάχη για την «απελευθέρωση» της Δαμασκού έχει ξεκινήσει, με τον εκπρόσωπο του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, συνταγματάρχη Κασίμ Σααντεντίν, να δηλώνει ότι «η νίκη είναι κοντά» και να αποσαφηνίζει πως η σύγκρουση θα συνεχιστεί μέχρι την κατάληψη της πόλης.

«Έχουμε ένα καθαρό σχέδιο για τον έλεγχο ολόκληρης της Δαμασκού. Έχουμε μονάχα ελαφριά όπλα, αλλά αυτό είναι αρκετό», συμπλήρωσε ο συνταγματάρχης Σααντεντίν.

Πρέπει να σημειωθεί ότι έως τώρα τα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της Συρίας, η Δαμασκός και το Αλέπο, είχαν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστα από την εμφύλια σύρραξη, καθώς οι περισσότερες στρατιωτικές επιχειρήσεις είχαν εκτυλιχθεί στις επαρχίες Χομς και Χάμα. Η επιτυχία των ανταρτών να διεισδύσουν στη συριακή πρωτεύουσα καταδεικνύει τη βελτιούμενη επιχειρησιακή τους ικανότητα.

Εν τω μεταξύ, σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σε μία ύστατη προσπάθεια εύρεσης κοινής γραμμής πλεύσης για την επίλυση της συριακής κρίσης. Ωστόσο, η υιοθέτηση ενός ψηφίσματος μοιάζει σχεδόν αδύνατη, δεδομένων των συνεχιζόμενων διαφωνιών μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης όσον αφορά την επιβολή κυρώσεων στο καθεστώς Άσαντ.

Η Ρωσία και η Κίνα έχουν ήδη χρησιμοποιήσει το δικαίωμα βέτο που κατέχουν ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου ώστε να απορρίψουν δύο παλιότερα ψηφίσματα που επέβαλλαν κυρώσεις στη Συρία, ενώ η Μόσχα εμφανίζεται ιδιαίτερα δυσαρεστημένη με τη Δυτική «στρέβλωση» των αποφάσεων που είχαν ληφθεί σχετικά με το πολιτικό μέλλον της διαιρεμένης χώρας.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος