Ανάν: Νέο ειρηνευτικό σχέδιο με τη συμφωνία του Μπασάρ αλ-Άσαντ

Ο σύρος πρόεδρος, Μπασάρ αλ-Άσαντ, συμφώνησε στη σύσταση ενός νέου διεθνούς ειρηνευτικού σχεδίου για τη Συρία, προτείνοντας τη αρχική εφαρμογή του στις περιοχές όπου σημειώνονται οι σφοδρότερες συγκρούσεις, όπως αποκάλυψε σήμερα, 10 Ιουλίου, ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν.

«[Ο πρόεδρος Άσαντ] έκανε μία πρόταση για [υιοθέτηση] μίας προσέγγισης [...] σε κάποιες περιοχές όπου έχουμε ακραία βία – να προσπαθήσουμε να συγκρατήσουμε τη βία σε αυτές τις περιοχές και, βήμα προς βήμα, να χτίσουμε το τέλος της βίας σε ολόκληρη τη χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ανάν, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον κ. Άσαντ στη Δαμασκό. Ωστόσο, ο ειρηνευτικός διαμεσολαβητής διευκρίνισε πως οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις δεν έχουν ακόμα εγκρίνει το νέο σχέδιο.

Τα σχόλια του κ. Ανάν έγιναν από την Τεχεράνη, πρωτεύουσα του Ιράν, όπου ο διεθνής ειρηνευτικός εκπρόσωπος προσπαθεί να εξασφαλίσει την υποστήριξη παραδοσιακών συμμάχων του καθεστώτος Άσαντ.

«Η παρουσία μου εδώ αποδεικνύει πως πιστεύω ότι το Ιράν μπορεί να παίξει έναν θετικό ρόλο και πρέπει επομένως να είναι μέρος της λύσης στην συριακή κρίση», σχολίασε ο κ. Ανάν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Αλί Ακμπάρ Σαλέχι.

Αργότερα, ο κ. Ανάν μετέβη στη Βαγδάτη για συνομιλίες με την κυβέρνηση του Ιράκ.

Εν τω μεταξύ, οι αιματηρές συγκρούσεις κατά τη διάρκεια της 16μηνης εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος Άσαντ έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 17 χιλιάδων ανθρώπων, όπως αναφέρει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μία μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στο Λονδίνο. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, περίπου 12 χιλιάδες από τους νεκρούς ήταν άμαχοι.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος