Δεκάδες νεκροί στο Ιράκ από βομβιστικές επιθέσεις, φόβοι για σεκταριστική βία

Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Ιράκ την Τετάρτη, 13 Ιουνίου, λόγω βομβιστικών επιθέσεων που έπληξαν την πρωτεύουσα Βαγδάτη τη νότια πόλη Χιλά και τον Σιιτικό οικισμό Μπαλάντ.

Οι διαθέσιμες πληροφορίες για των αριθμό των θυμάτων παραμένουν συγκεχυμένες, με το πρακτορείο Reuters να κάνει λόγο για 44 νεκρούς, το Associated Press να αναφέρει 20 θύματα και τηλεγράφημα του γαλλικού AFP να εκτιμά ότι τα θύματα ανέρχονται σε 25. Ο αριθμός των νεκρών πιθανότατα θα αυξηθεί καθώς συνεχίζονται οι έρευνες.

Οι επιθέσεις είχαν ως στόχο τους Σιίτες προσκυνητές που έχουν συγκεντρωθεί στη Βαγδάτη προκειμένου να τιμήσουν την επέτειο του θανάτου του Μούσα αλ-Καντίμ, του έβδομου ιμάμη του Σιιτικού Ισλάμ και δισέγγονου του προφήτη Μωάμεθ.

Οι επιθέσεις αναζωπυρώνουν φόβους για σεκταριστικές συγκρούσεις στη διαιρεμένη χώρα.

Η σημαντικότερη διαφορά μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών αφορά τη νόμιμη διαδοχή στην ηγεσία του Ισλάμ έπειτα από το θάνατο του προφήτη Μωάμεθ. Οι Σιίτες πιστεύουν ότι νόμιμος διάδοχος ήταν ο Αλί, εξάδελφος και γαμπρός του προφήτη.

Τουλάχιστον τέσσερις βομβιστικές επιθέσεις σημειώθηκαν στη Βαγδάτη, μολονότι πηγές του AFP ισχυρίζονται ότι έλαβαν χώρα εννέα εκρήξεις και διάφορα περιστατικά πυροβολισμών. Δύο βόμβες έπληξαν την Χίλα, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι μία επίθεση πραγματοποιήθηκε από βομβιστή αυτοκτονίας, και δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν στην Μπαλάντ.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος