Κλείσιμο

Στηρίζει το Σουδάν τον Τζόζεφ Κόνι;

Ο τρόμος στην Ούγκαντα έχει όνομα.. λέγεται Τζόζεφ Κόνι.

Τον Στρατό Αντίστασης του Κυρίου (LRA), του οποίου ηγείται ο αδίστακτος πολέμαρχος, υποστηρίζει και προμηθεύει η κυβέρνηση του Σουδάν, σύμφωνα με νέες πληροφορίες από τον στρατό της Ουγκάντα.
 
«Συνελήφθη μέλος της ένοπλης οργάνωσης LRA που φορούσε τη στρατιωτική στολή και έφερε όπλα και πυρομαχικά του Σουδανικού στρατού», δήλωσε στο BBC συνταγματάρχης της Αμυντικής Δύναμης της Ουγκάντα.

Ο Στρατός της Αντίστασης του Κυρίου κατηγορείται για βιασμούς, ακρωτηριασμούς, δολοφονίες, καθώς και για τη στρατολόγηση χιλιάδων παιδιών.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ έχουν στείλει στην Αφρική ειδικές δυνάμεις που βοηθούν στο κυνήγι του Τζόζεφ Κόνι. Μια ισχυρή αποστολή 100 στρατιωτών βρίσκεται σε τέσσερις βάσεις στην Κεντρική Αφρική, όπου ο LRA κινείται σε μικρές ομάδες, επιτίθεται και απαγάγει χωρικούς, για να γίνουν στρατιώτες, σεξουαλικοί σκλάβοι ή αχθοφόροι.

Τον περασμένο μήνα η Αφρικανική Ένωση επιστράτευσε μια ομάδα δράσης 5,000 ατόμων για να εντοπίσει τον φυγά πολέμαρχο Κόνι, ενώ από το 2005 ο ίδιος και οι στενοί συνεργάτες του καταζητούνται για εγκλήματα πολέμου από Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.


Από το 1987 ο Στρατός Αντίστασης του Κυρίου υπολογίζεται ότι έχει στρατολογήσει περισσότερα από 100.000 παιδιά.

Πριν λίγο καιρό, το βίντεο “KONY 2012” που δημιουργήθηκε από την ακτιβιστική οργάνωση «Invisible Children” ταξίδεψε διαδικτυακά ανά τον κόσμο, αφυπνίζοντας και ενισχύοντας την ενημέρωση για τις βάρβαρες δραστηριότητες του LRA στην Ουγκάντα.

Με μια ίσως ωμή αλλά ταυτόχρονα και ρεαλιστική ματιά παρουσιάζει την εμπόλεμη κατάσταση στην Αφρική και η βιογραφική ταινία «Machine Gun Preacher», που διηγείται την ιστορία του Sam Childers. Ένας ιεροκύρηκας που αφιέρωσε τη ζωή του στην υπεράσπιση των ορφανών της Αφρικής...ακόμα και με τα όπλα.

Πηγή: Αναστασία Γαβρίλη