Στα πρόθυρα παραίτησης η ολλανδική κυβέρνηση

Η Ολλανδική κυβέρνηση βρίσκεται στα πρόθυρα διάλυσης, έπειτα από την άρνηση του Κόμματος της Ελευθερίας να υποστηρίξει προτεινόμενες περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό. Η πιθανότητα έκτακτων εκλογών στην Ολλανδία επιτείνει τις δυσκολίες υιοθέτησης του νέου, αυστηρού δημοσιονομικού συμφώνου, που εγκρίθηκε κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις αρχές Μαρτίου.

Η κρίση προέκυψε όταν η κυβέρνηση μειοψηφίας του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, που βασίζεται στη στήριξη του ακροδεξιού και ευρωσκεπτικιστικού Κόμματος της Ελευθερίας του Γκερτ Βίλντερς, επιχείρησε να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική υποστήριξη για περικοπές που θα κυμαίνονταν μεταξύ 12 και 14 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο Βίλντερς, το κόμμα του οποίου δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση, αρνήθηκε να υπερψηφίσει τις σχετικές προτάσεις, παρά το γεγονός ότι είχαν προηγηθεί σχετικές διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν επτά εβδομάδες.

«Υποθέτω πως [η παραίτηση της κυβέρνησης] είναι αναπόφευκτη», δήλωσε ο υφυπουργός οικονομικών Μπεν Κνάπεν. «Είναι σημαντικό ο καθένας που φέρει ευθύνες να παραμείνει ψύχραιμος και να βεβαιώσει ότι θα έχουμε ένα τακτικό προϋπολογισμό», προσέθεσε, εισερχόμενος στη συνάντηση που θα όριζε τη γραμμή πλεύσης της κυβέρνησης.

Εάν η κυβέρνηση όντως παραιτηθεί, η απόφαση ενδέχεται να κοινοποιηθεί σήμερα, 23 Απριλίου, ενώ οι επακόλουθες εκλογές πιθανότατα θα διενεργούνταν το ερχόμενο φθινόπωρο.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος