Κλείσιμο

Κλίντον: Η Τεχεράνη έχει την «ευθύνη των πράξεων της»

Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, απέρριψε την πρόταση του Ιράν να εξαλείψει τις ανησυχίες σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, εάν οι δυτικές χώρες άρουν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει. Η κ. Κλίντον τόνισε ότι η Τεχεράνη έχει την «ευθύνη των πράξεων της» και αυτή πρέπει να κάνει την πρώτη κίνηση.

Μιλώντας από την Βραζιλία, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, η κ. Κλίντον ανέφερε ότι το Ιράν θα πρέπει να επιδείξει «σοβαρότητα» στις ερχόμενες εξαεθνείς συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν στο Ιράκ στα τέλη Μαΐου. Όπως είπε η Υπουργός Εξωτερικών, οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν τις κυρώσεις και τις πιέσεις που ασκούν στο Ιράν, καθώς η Τεχεράνη θα μελετά το πώς θα πρέπει να χειριστεί το θέμα στις συνομιλίες. Οι ΗΠΑ θα «ανταποκριθούν ανάλογα» σε οποιαδήποτε πρόταση καταθέσει η Τεχεράνη.

Νωρίτερα, ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αλι Ακμπάρ Σαλέχι, δήλωσε ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη για την επίλυση των ανησυχιών για το πυρηνικό της πρόγραμμα, με αντάλλαγμα την χαλάρωση των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί.

Ο κ. Σαλέχι δήλωσε ότι το Ιράν πάντα διατηρεί το δικαίωμα επεξεργασίας ουρανίου, αλλά θα δεχόταν διαπραγματεύσεις για τα ποσοστά εμπλουτισμού ουρανίου.

Αναφερόμενος στις συναντήσεις του Σαββάτου με διπλωμάτες των πέντε χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφάλειας, συγκεκριμένα τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Κίνα , τη Γαλλία, την Ρωσία και τη Γερμανία, επεσήμανε ότι οι συνομιλίες ήταν εποικοδομητικές.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα υπεραμύνθηκε της απόφασης της Ουάσιγκτον να συνεχίσει να ασκεί πιέσεις για μια διπλωματική επίλυση των πυρηνικών φιλοδοξιών της Τεχεράνης.

Οι νέες οικονομικές κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή την πρώτη Ιουλίου.
Πηγή: skai.gr