Ουγγαρία: Διαδήλωση με αίτημα την αποπομπή της κυβέρνησης έξω από τη βουλή

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες έξω από τη βουλή της Ουγγαρίας, αξιώνοντας την αποπομπή του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν και της κεντροδεξιάς κυβέρνησής του, που κατηγόρησαν ότι υπέσκαψε τις δημοκρατικές αξίες και εξασθένισε την οικονομία της χώρας.

«Σήμερα πρέπει να πούμε αποφασιστικά και ξεκάθαρα ότι ο Βίκτορ Ορμπάν και η συμμορία του πρέπει να φύγουν το συντομότερο δυνατόν μέσω εκλογών», είπε ο Πέτερ Κόνια, ηγέτης του Ουγγρικού Κινήματος Αλληλεγγύης, στους περίπου 6.000 συγκεντρωμένους.

Το κίνημα είναι μια από τις οργανώσεις βάσης που δημιουργήθηκαν πέρυσι για να αναπληρώσουν το κενό όταν οι Σοσιαλιστές, η αξιωματική αντιπολίτευση, δεν εκμεταλλεύθηκαν την απομάκρυνση μέρους του εκλογικού σώματος από το κυβερνών κόμμα.

Η χθεσινή διαδήλωση είναι η πρώτη από τις πολλές που αναμένεται να γίνουν, τόσο υπέρ όσο και εναντίον της κυβέρνησης, περί την εθνική εορτή της 15ης Μαρτίου, στην μνήμη μιας επανάστασης του 1848 και του πολέμου της ανεξαρτησίας από την Αυστρία.

Το κυβερνών κόμμα Fidesz υποβάθμισε την διαδήλωση, υποστηρίζοντας ότι αρχίσει να αποκαθιστά την οικονομική σταθερότητα και διατήρησε την πολιτική σταθερότητα. 

Η Ουγγαρία, η χώρα με το μεγαλύτερο χρέος στην ανατολική Ευρώπη, βρίσκεται σε διένεξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια σειρά θέματα, γεγονός που καθυστερεί την έναρξη συνομιλιών για την χορήγηση ενός πακέτου δανείων από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η δημοτικότητα του Ορμπάν έχει μειωθεί σημαντικά αφότου είχαν ανέβει στην εξουσία το 2010 με πλειοψηφία δύο τρίτων στη βουλή ένα αποτέλεσμα χωρίς προηγούμενο.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη στο Fidesz έχει μειωθεί στο 25%. Οι επόμενες εκλογές είναι προγραμματισμένες να γίνουν το 2014.
Πηγή: skai.gr