Α. Γκλις: Πιθανή η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ

Οι χειρισμοί του Βρετανού πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες προκάλεσαν επικριτικές φωνές και σχόλια στη Μ. Βρετανία. Ανοιχτή κριτική δέχτηκε ο κ. Κάμερον από τον επικεφαλής του κυβερνητικού του εταίρου, των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Νικ Κλεγκ, ο οποίος εξέφρασε ανησυχίες για πιθανή απομόνωση της Αγγλίας. «Χοντρό λάθος» χαρακτήρισε τη στάση του Κάμερον σε ανοιχτή του επιστολή και ο τοπικός πρωθυπουργός της Σκωτίας Άλεξ Σάλμοντ.

Παρά τις αναταράξεις όμως, ο κυβερνητικός συνασπισμός βρίσκεται εκτός κινδύνου, σύμφωνα με τον κ. Γκλις, ο οποίος αμφισβητεί σε σημερινή του συνέντευξη στη γερμανική ραδιοφωνία DLF την ορθότητα των χειρισμών του Βρετανού πρωθυπουργού λέγοντας, ότι «το ζητούμενο ήταν η διασφάλιση του ευρώ. Ο ίδιος ο Κάμερον είχε πει ότι η διασφάλιση του ευρώ είναι εθνικό συμφέρον της χώρας, αλλά αυτό που έκανε είναι ακριβώς το αντίθετο. Ξέρετε, αυτό που έκανε ο Κάμερον έχει να κάνει μόνο με την ενίσχυση της δικής του θέσης εντός της παράταξής του».

"Πιθανή η βρετανική έξοδος από την ΕΕ"


Ο κ. Γκλις δεν αποκλείει μάλιστα το σενάριο ενδεχόμενης εξόδου της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ επισημαίνοντας ότι «αν μετά από 50 χρονια ευρωπαϊκής συνεργασίας υπάρχει ακόμη σκεπτικισμός, όπως από την πλευρά των Κάμερον και Τζορτζ Όσμπορν, τότε μάλλον δεν θα επιτευχθεί ποτέ η συνεργασία στην ΕΕ. Αυτός ο σκεπτικισμός λειτουργεί, όπως και σε ένα γάμο. Αν ένας από τους συντρόφους σε ένα γάμο δεν τον επιθυμεί πλέον, τότε ο γάμος διαλύεται».

Παρά το γεγονός ότι η έξοδος της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ είναι ένα πιθανό σενάριο σύμφωνα με τον κ. Γλκλις, ο ίδιος θεωρεί ότι, σε περίπτωση επιδείνωσης της οικονομίας το προσεχές διάστημα, οι άνθρωποι θα θεωρήσουν πως είναι καλύτερο να βρίσκονται στο πλευρό των Αμερικανών, παρά μόνοι τους στον Ατλαντικό Ωκεανό. Ο κ. Γκλις εκτιμά ότι σε περίπτωση προσφυγής στην κάλπη τους επόμενους μήνες με αντικείμενο την ευρωπαϊκή προοπτική ο Κάμερον θα κατόρθωνε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή, κάτι που θα στοιχειοθετούσε κίνδυνο όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά και για τη Μ. Βρετανία και τον ίδιο τον Κάμερον.

Οι βρετανικές ιδιαιτερότητες


Σχολιάζοντας τη στάση του τύπου ο Βρετανός πολιτικός επιστήμονας παρατηρεί ότι οι αντιρρήσεις στους χειρισμούς Κάμερον είναι σχεδόν ανύπαρκτες, οι περισσότερες εφημερίδες μάλιστα τον δικαιώνουν πανηγυρικά. Ο κ. Γκλις σχολιάζει επίσης το θέμα της ιδιαίτερης θέσης των Άγγλων ανάμεσα σε ΕΕ και ΗΠΑ: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για 20 και πλέον χρόνια οι Άγγλοι δεν άκουσαν τίποτα θετικό από τους πολιτικούς για την Ευρώπη. Το πρόβλημα λοιπόν για τη Μ. Βρετανία είναι ότι οι άνθρωποι δεν ξέρουν που να πάνε. Δεν θέλουν να μείνουν στην ΕΕ, δεν θέλουν σίγουρα να ανήκουν ούτε στις ΗΠΑ και είναι ελάχιστοι αυτοί που μπορούν να οραματιστούν ένα μέλλον για τη Μ. Βρετανία».

"Ο σκεπτικισμός εξελίχθηκε σε μίσος"

Για τη στάση του Γερμανού υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος κράτησε με χθεσινές του δηλώσεις ανοιχτή την πόρτα για τη συμμετοχή της Αγγλίας στο κοινό ευρωπαϊκό πακέτο, επισημαίνει πως «ο κ. Σόιμπλε ήταν πάντα ένας καλός φίλος της Μ. Βρετανίας. Αλλά νομίζω ότι δεν μπορεί να συνεχίσει κάποιος με ανθρώπους που δεν το επιθυμούν οι ίδιοι. Αυτό είναι το πρόβλημα. (…). Γεγονός είναι ότι ο βρετανικός σκεπτικισμός εξελίχθηκε πια σε μίσος και το μίσος είναι επικίνδυνο στην πολιτική. Με μίσος δεν μπορεί να γίνεται λόγος για συνεργασία».

Κλείνοντας, ο κ. Γκλις προβλέπει ότι η διεξαγωγή εκλογών θα καταστεί αναγκαία και πως ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν θα μπορέσει να συνεχίσει αυτήν την πολιτική. Αν κάνει κάτι τέτοιο, σημειώνει, θα οδηγηθεί σε διάλυση.

Πηγή: Άρης Καλτιριμτζής, Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου