Greenpeace: Στην τύχη τους έχουν αφεθεί οι κάτοικοι της Φουκουσίμα

Εμπειρογνώμονες της Greenpeace κατήγγειλαν την κυβέρνηση της Ιαπωνίας ότι έχει αφήσει τους κατοίκους της Φουκουσίμα στην τύχη τους, υποστηρίζοντας οι μετρήσεις που πραγματοποίησε εκτός της εκκενωθείσας περιοχής γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο δείχνουν επίπεδα ραδιενέργειας δεκαπλάσια του μέγιστου επιτρεπόμενου ορίου.

Η Greenpeace επισήμανε ότι πραγματοποίησε τις μετρήσεις σε απόσταση 60 χλμ. από το πυρηνικό εργοστάσιο, σε μια περιοχή που δεν έχει εκκενωθεί.

«Η ιαπωνική κυβέρνηση θα έπρεπε τουλάχιστον να απομακρύνει τις εγκύους και τα παιδιά μέχρι ο τόπος διαμονής τους απορρυπανθεί κατάλληλα», επισημαίνει.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από μια ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό στη Φουκουσίμα, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, μετά τον ισχυρό σεισμό και το φονικό τσουνάμι της 11ης Μαρτίου που προκάλεσε τη μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή των τελευταίων 25 ετών.

Στις 15 Νοεμβρίου η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) εξέφρασε ικανοποίηση για τις προσπάθειες της Ιαπωνίας για την απολύμανση από τη ραδιενέργεια στην πληγείσα από την πυρηνική καταστροφή Φουκουσίμα το Μάρτιο, κρίνοντας ωστόσο ότι πρέπει να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος.

Πηγή: kathimerini.gr
Πηγή: skai.gr