Κλείσιμο

ΟΗΕ: Τη Δευτέρα η διαβούλευση για το παλαιστινιακό αίτημα

Να συναντηθούν άμεσα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, όπου βρίσκονται, κάλεσε τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Απευθυνόμενος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε ότι τείνει χείρα στον παλαιστινιακό λαό, τονίζοντας ότι η ειρήνη στη Μέση Ανατολή δεν μπορεί να κηρυχθεί με μια απόφαση του ΟΗΕ.

Προηγήθηκε η παρέμβαση του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος επέδωσε στο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν το αίτημα για την πλήρη ένταξη ενός παλαιστινιακού κράτους στον Οργανισμό.

Ο προεδρεύων τον τρέχοντα μήνα του 15μελούς Σ.Ασφάλειας, μόνιμος πρεσβευτής του Λιβάνου, κ. Ναουάφ Σαλάμ, τόνισε ότι η διαβούλευση αναφορικά με το επίσημο παλαιστινιακό αίτημα, η Παλαιστίνη, να γίνει πλήρες μέλος του ΟΗΕ, θα διεξαχθεί τη Δευτέρα το απόγευμα ( σ.σ.: ώρα Νέας Υόρκης).

Παράλληλα, το «Κουαρτέτο» (ΟΗΕ,ΕΕ,ΗΠΑ,Ρωσία) πρότεινε, σήμερα, «εντός μηνός» να επανέλθουν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι. Εξέφρασε, συγχρόνως, την ελπίδα «μέσα σε ένα τρίμηνο» οι δύο πλευρές «να έχουν καταθέσει «τις συνολικές προτάσεις τους, στους τομείς της ασφάλειας και τις εδαφικές τους διαφορές».

«Το χρονοδιάγραμμα», που τώρα τίθεται, «είναι έως τα τέλη του '12 να έχει προκύψει μια μέσω διαπραγματεύσεων ειρηνική επίλυση» της μακρόχρονης διένεξης Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ανέφερε εξάλλου το «Κουαρτέτο».

Το διεθνές φόρουμ συνήλθε σήμερα στη Νέα Υόρκη σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών (για τις ΗΠΑ η κα Χίλαρι Κλίντον, τη Ρωσία ο κ. Σεργκέι Λαβρόφ, την ΕΕ η κα Κάθριν Αστον). Για τον ΟΗΕ συμμετείχε ο γγ Μπαν Γκι Μουν.

Να επαναλάβει τις απευθείας διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ καλούν το Μαχμούντ Αμπάς οι ΗΠΑ. Η αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις ξεκαθάρισε ότι οι απ ευθείας συνομιλίες είναι ο μόνος δρόμος προς τη δημιουργία ενός κράτους.

Τέλος, υπέρ της ένταξης ενός παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ τάχθηκε η Ρωσία.
Πηγή: skai.gr