Ήπιες οι βρετανικές αντιδράσεις για τη δολοφονία στο Λαγανά

Με προβληματισμό υποδέχθηκε ο βρετανικός Τύπος την είδηση της δολοφονίας του 19χρονου Βρετανού τουρίστα στο Λαγανά της Ζακύνθου.

Επικαλούμενες μαρτυρίες από την Ελλάδα, οι εφημερίδες αναφέρουν ότι ο 21χρονος δράστης αντέδρασε με τρόπο υπερβολικό στις προκλήσεις που δέχθηκε από το θύμα και την παρέα του, ενεργώντας σχεδόν σε κατάσταση αμόκ, καθώς κανείς δεν μπόρεσε να τον συγκρατήσει όταν μαχαίρωνε τους πέντε νεαρούς Βρετανούς.

Οι Βρετανοί σχολιαστές ωστόσο επισημαίνουν ότι οι κάτοικοι της Ζακύνθου είναι συγκλονισμένοι αλλά και οργισμένοι, καθώς, όπως παραδέχονται οι βρετανικές εφημερίδες, οι προκλήσεις από νεαρούς μεθυσμένους Βρετανούς είναι συνηθισμένο φαινόμενο, όχι μόνο στο Λαγανά αλλά και σε άλλα ελληνικά θέρετρα.

Ανεξάρτητα από τη δολοφονική πράξη που καταδικάζεται, εφημερίδες όπως ο Γκάρντιαν αναφέρουν ότι ο «περιβόητος» Λαγανάς έχει αποκτήσει κακή φήμη εξαιτίας των υπερβολών των μεθυσμένων Βρετανών. Σημειώνεται δε ότι οι αστυνομικοί ορισμένες φορές φοβούνται να κυκλοφορήσουν στην περιοχή με τα κλαμπ διότι γίνονται στόχος επιθέσεων με πέτρες από μεθυσμένους νεαρούς. Ακόμα και η συντηρητική Ντέιλι Μέιλ παραδέχεται ότι οι μεθυσμένοι Βρετανοί ταράζουν την ηρεμία περιοχών όπως ο Λαγανάς.

Μεταξύ των ρεπορτάζ υπάρχει πάντως και καταγγελία Βρετανού που εργάζεται στο Λαγανά ως DJ περί συνεχών προβλημάτων με τη συμπεριφορά των οδηγών ταξί του νησιού.

Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία 3-4 χρόνια έχει γίνει συντονισμένη προσπάθεια περιορισμού εκδήλωσης αντικοινωνικών συμπεριφορών από νεαρούς τουρίστες στην Ελλάδα με τη συνεργασία ελληνικών και βρετανικών αστυνομικών διευθύνσεων και μεταξύ προξενικών αρχών. Επισημαίνεται ότι σε περιοχές όπως το Φαληράκι και ο Κάβος έχει σημειωθεί πρόοδος, όπως έως ένα σημείο και στο Λαγανά.

Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι περιοχές όπως το ζακυνθινό θέρετρο εξακολουθεί να προβάλλεται ως μέρος στο οποίο οι νεαροί Βρετανοί μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς συνέπειες. Σε μια τυπική διαφήμιση βρετανικού τουριστικού γραφείου ο Λαγανάς περιγράφεται ως «τόπος για πάρτι μέχρι πρωίας». Το γραφείο First Choice κάνει λόγο για μια παιδική χαρά με 24ωρα πάρτι, ενώ το Hays Travel προειδοποιεί ότι ίσως είναι ακατάλληλος προορισμός για οικογένειες με μικρά παιδιά. Στο διαδικτυακό Express Bookers σημειώνεται ότι ο Λαγανάς δεν είναι το κατάλληλο μέρος για όσους αναζητούν ήρεμες διακοπές, ενώ σε βρετανικό περιοδικό που διαφημίζει θέσεις εργασίας στο εξωτερικό ο Λαγανάς παρουσιάζεται ως ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να δουλεύουν και να έχουν πρόσβαση σε αλκοόλ, «πολύ αλκοόλ», όπως αναφέρεται ενδεικτικά.

Η πρόσβαση σε αυτό τον παράδεισο για τους νεαρούς Βρετανούς που θέλουν να διασκεδάσουν και να πιουν μέχρι πτώσης γίνεται εύκολη από τα φθηνά πακέτα που προσφέρονται. Μπορεί κανείς να βρει πτήση με επιστροφή και επταήμερη διαμονή με 300 ευρώ κατ’ άτομο ή ένα βασικό αυτοεξυπηρετούμενο κατάλυμα με μόλις 7 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά πάντως την τουριστική κίνηση, εκτιμάται ότι δε θα επηρεάσει τη Ζάκυνθο, η οποία θα συνεχίσει να προσελκύει στο Λαγανά τους νεαρούς Βρετανούς και σε πολλά άλλα σημεία τουρίστες που ανήκουν σε πιο «ποιοτικές» κατηγορίες. Το περιστατικό της δολοφονίας του 19χρονου, του οποίου η Σαν δημοσίευσε φωτογραφία τεσσάρων ετών στο πλευρό του αρχηγού της εθνικής Αγγλίας Ντέιβιντ Μπέκαμ, δε σημαίνει ότι ο Λαγανάς δεν είναι ασφαλής για όσους θέλουν να τον επισκεφθούν, εκτιμούν οι Βρετανοί.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο