Ευρωδιαδήλωση κατά της λιτότητας στο Λουξεμβούργο

Η Ευρωπαϊκή Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία (CES) κάλεσε την Πέμπτη σε μία μεγάλη «ευρωδιαδήλωση εναντίον της λιτότητας και υπέρ μιας κοινωνικά δίκαιης Ευρώπης», την 21η Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, προσδοκώντας ότι θα συμμετάσχουν περίπου 25.000 σε αυτήν.

Τα ευρωπαϊκά συνδικάτα εννοούν «να καταστήσουν σαφή την εναντίωσή τους στα μέτρα λιτότητας και στην οικονομική διακυβέρνηση, την οποία θέλει η ΕΕ να επιβάλει», προκύπτει από το ανακοινωθέν τους την Πέμπτη.

«Χωρίς αλλαγή προσανατολισμού στην πολιτική, είναι οι εργαζόμενοι που θα πληρώσουν - γι' άλλη μια φορά - το μεγάλο τίμημα, ενώ δε φέρουν καμία ευθύνη για την κατάσταση που προέκυψε», προστίθεται.
«Στη διακυβέρνηση της λιτότητας λέμε: 'Όχι', ενώ αντίθετα λέμε 'Ναι' στην κοινωνική, στη δίκαιη Ευρώπη», δήλωσε απ’ την πλευρά της η γενική γραμματέας της Συνομοσπονδίας, Μπερναντέτ Σεγκόλ.

Την 20ή Ιουνίου, δηλαδή την παραμονή της προγραμματιζόμενης «ευρωδιαδήλωσης», στο Λουξεμβούργο συνέρχεται το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Δύο ημέρες μετά την προγραμματιζόμενη «ευρωδιαδήλωση», συνέρχεται στις Βρυξέλλες το Ευρωπαϊκό συμβούλιο (αρχηγοί κρατών, πρωθυπουργοί ΕΕ).

Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει ότι, η πολιτική της λιτότητας, οι μειώσεις των δημοσίων δαπανών, οι μειώσεις μισθών και άλλα μέτρα που υιοθέτησαν οι κυβερνήσεις πολλών κρατών μελών στην ευρωζώνη, είναι ελάχιστα δημοφιλείς, ενώ διοργανώνονται διαδηλώσεις των εργαζομένων σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, οι οποίες τις τελευταίες λίγες εβδομάδες γίνονται με τρόπο πολύ αυθόρμητο απ το πανευρωπαϊκό κίνημα των «Αγανακτισμένων» - ιδίως στην Ισπανία και στην Ελλάδα.
Πηγή: skai.gr