Ισπανία: «Αγανακτισμένοι» - Champions League 0-1

Συγκρούσεις ανάμεσα στις αστυνομικές δυνάμεις και διαδηλωτές που καταλαμβάνουν εδώ και μέρες κεντρικές πλατείες πολλών ισπανικών πόλεων σημειώθηκαν στη Βαρκελώνη.

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος φέρεται ότι τραυματίστηκε. Ανάλογες συγκρούσεις αναφέρθηκαν και στην πόλη Λερίντα, δυτικά της Βαρκελώνης.

Οι διαδηλωτές ανήκουν στο αποκαλούμενο κίνημα Μ-15, το οποίο εμφανίστηκε στις 15 Μαΐου κι έχει οδηγήσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους ενόψει των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών της Κυριακής.

Ζητούν την ριζική μεταρρύθμιση του δημοκρατικού συστήματος της Ισπανίας, το οποίο καταγγέλλουν ότι εξυπηρετεί τις αγορές. Το κίνημα καταγγέλλει επίσης την διαφθορά στην πολιτική ζωή της χώρας και το υψηλό ποσοστό ανεργίας -20%- το υψηλότερο στις χώρες της Ευρωζώνης.

Η αστυνομία έλαβε εντολές να αποφύγει τις συγκρούσεις ενόψει των εκλογών και τους επέτρεψε να καταλάβουν δεκάδες πλατείες ανά την πόλη.

Ενόψει όμως του τελικού του Champions League η αστυνομία της Βαρκελώνης κάλεσε τους διαδηλωτές να απομακρύνουν τις σκηνές, τις αφίσες τους και άλλα αντικείμενα από την πλατεία της Καταλονίας.

Η αστυνομία είπε ότι το μέτρο θα είναι προσωρινό ώστε να επιτραπεί στα συνεργεία καθαρισμού του Δήμου να καθαρίσουν την πλατεία ενόψει των πανηγυρισμών μετά τον τελικό του Champions League, μεταξύ των ομάδων της Barcelona και της Manchester, αλλά και για να αποφευχθούν επεισόδια ανάμεσα στους οπαδούς της.

Περίπου 100 διαδηλωτές επιχείρησαν να μπλοκάρουν τις εισόδους της πλατείας και ορισμένοι από αυτούς τρύπησαν τα λάστιχα των οχημάτων καθαρισμού, αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε γκλομπ για να διαλύσει τους διαδηλωτές που κατήγγειλαν ότι ο καθαρισμός της πλατείας ήταν μόνο μία δικαιολογία για να παραβιάσουν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα.

Στην Λερίντα, περίπου 100 διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Κάποιοι από τους διαδηλωτές επιχείρησαν να δεθούν σε δέντρα. Τουλάχιστον ένας διαδηλωτής συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση.


Πηγή: skai.gr