Κλείσιμο

Έκρυθμη κατάσταση στη Λαμπεντούσα από το κύμα μεταναστών

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο νησί Λαμπεντούσα της Νότιας Ιταλίας από το αδιάκοπο κύμα μεταναστών οι οποίοι συρρέουν από τη Βόρεια Αφρική.

Τις τελευταίες είκοσι τέσσερις ώρες οι αφίξεις μεταναστών από την Τυνησία και τη Λιβύη ξεπέρασαν τις δυο χιλιάδες, ενώ συνολικά στο νησί παραμένουν περισσότεροι από 5 χιλιάδες...

Παρά τις διαβεβαιώσεις τις ιταλικής κυβέρνησης για άμεση λύση η μεταναστευτική ροή συνεχίσθηκε, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι με κάδους απορριμμάτων και πλάκες από τσιμέντο να αποκλείσουν την είσοδο του λιμανιού

Ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε δεσμευθεί από την Κυριακή ότι "θα χρησιμοποιήσει πλοία φίλων του, εφοπλιστών, για να μεταφερθούν οι χιλιάδες βορειοαφρικανοί που βρίσκονται στην Λαμπεντούζα, σε άλλα κέντρα φιλοξενίας της χώρας".

Και ενώ οι ιταλικές αρχές, προσπαθούν να δώσουν μια λύση στην ακραία κατάσταση της Λαμπεντούζα, άρχισε να χρησιμοποιείται μια νέα, εναλλακτική, πορεία πλεύσης: χίλιοι ερυθραίοι, σομαλοί και λίβυοι που σάλπαραν από την Τρίπολη αποβιβάσθηκαν, πριν λίγο, στο νησί της Λινόζα, το οποίο βρίσκεται, πάντα, νότια της Σικελίας.

Η ιταλική κυβέρνηση αναζητά διέξοδο με μια διπλή στρατηγική που δεν έχει όμως βρει ακόμη, ουσιαστική εφαρμογή. Από τη μία πλευρά, ο υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, εξετάζει την δυνατότητα παροχής χρηματικού κίνητρου (μέχρι και 1.700 ευρώ, με κάλυψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης) σε όσους λαθρομετανάστες δεχθούν να επιστρέψουν αμέσως στην πατρίδα τους.

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός εσωτερικών, Ρομπέρτο Μαρόνι, προσπαθεί να δεσμεύσει όλες της περιφέρειες της Ιταλίας, να φιλοξενήσουν μέρος των Τυνήσιων, Λίβυων και Ερυθραίων που αποβιβάσθηκαν, τις τελευταίες μέρες, στις ιταλικές ακτές.

Και στις δυο περιπτώσεις, όμως, η Λέγκα του Βορρά (ο ισχυρότερος κυβερνητικός εταίρος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι) αντιδρά, και διαμέσου του επικεφαλής της Ουμπέρτο Μπόσι ζητά "να επαναπατρισθούν άμεσα οι λαθρομετανάστες, χωρίς κανένα χρηματικό βοήθημα και να τύχουν υποδοχής και φιλοξενίας μόνον όσοι μπορεί να θεωρηθούν πολιτικοί πρόσφυγες".
Πηγή: skai.gr