Υποχώρηση Κάμερον στο θέμα των μπόνους των τραπεζιτών

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον αποφάσισε τελικά να επιτρέψει στους τραπεζίτες να εισπράξουν τα μπόνους που θέλουν, με κίνδυνο να προκαλέσει την οργή των φιλελεύθερων δημοκρατών συμμάχων του και της κοινής γνώμης, διαβεβαιώνει ο βρετανικός Τύπος.

Σύμφωνα με πολλές εφημερίδες, ο Κάμερον και ο υπουργός του επί των Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, σε συνάντησή τους χθες το βράδυ απέρριψαν την πιθανότητα να επιβάλουν στους τραπεζίτες νέους υποχρεωτικούς κανονισμούς για τα μπόνους, με αντάλλαγμα εγγυήσεις από την πλευρά τους ότι θα αυξήσουν το ποσό των δανείων που χορηγούν στις βρετανικές επιχειρήσεις.

Μεταξύ των μέτρων που φαίνεται ότι απορρίφθηκαν είναι η υποχρέωση να δημοσιεύεται ο ονομαστικός κατάλογος όλων των στελεχών που παίρνουν ετήσιο μπόνους μεγαλύτερο από ένα εκατομμύριο ευρώ ή να επιβληθεί ένας ειδικός φόρος για τα μπόνους, όπως αυτός που είχαν επιβάλει προσωρινά οι Εργατικοί το 2009.

Την επιβολή του φόρου αυτού επιθυμούσαν ιδιαίτερα οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, εταίροι στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο ίδιος ο Κάμερον είχε καλέσει την Κυριακή τους τραπεζίτες να επιδείξουν μετριοπάθεια, χαρακτηρίζοντας πάντως αντιπαραγωγικό "να δυσφημούνται συστηματικά". Οι οικονομικοί κύκλοι φοβούνταν εδώ και λίγο καιρό ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρούσε σε μετωπική επίθεση στο Σίτι, παραδοσιακό σύμμαχο των Συντηρητικών.

"Ο Κάμερον αποδέχθηκε την ήττα του στο θέμα των μπόνους των τραπεζιτών", διαβεβαιώνει σήμερα η "Ντέιλι Τέλεγκραφ".

Σύμφωνα με τους "Τάιμς", ο Κάμερον "έδωσε απρόθυμα το πράσινο φως", όμως θα επιχειρήσει τουλάχιστον να επιβάλει μια κάποια μετριοπάθεια στις τράπεζες που διασώθηκαν με δημόσια κεφάλαια κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Οι τράπεζες αρνήθηκαν οποιοδήποτε περιορισμό στα μπόνους μεγαλύτερο απ' αυτούς που έχουν τεθεί σε ισχύ σε ευρωπαϊκή κλίμακα και απείλησαν να μετακινήσουν στην Ασία τους καλύτερα αμειβόμενους εργαζομένους τους.

Η ανακοίνωση από τον Τύπο ότι ο γενικός διευθυντής της Royal Bank Scotland (RBS) Στίβεν Ίστερ θα λάβει ένα μπόνους 2,5 εκατομμυρίων στερλινών (3 εκατομμύρια ευρώ) προκάλεσε ιδιαίτερα κακή εντύπωση. Η RBS ανήκει σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% στο κράτος και χρωστά τη σωτηρία της στις δεκάδες δισεκατομμύρια στερλίνες από τα χρήματα των φορολογουμένων που διοχετεύθηκαν σ' αυτή.

Πηγή: skai.gr