Την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων για 1 χρόνο λόγω κορωνοϊού ανακοίνωσε η Επιτροπή

Η ανακοίνωση φαίνεται πως απομένει για την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων για το 2021.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, είχε τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, και φαίνεται πως αποφάσισαν αυτό που τις τελευταίες μέρες φάνταζε και το πιο πιθανό και λογικό ως εξέλιξη, λόγω των συνεπειών από την πανδημία.

«Πρότεινα στον πρόεδρο της ΔΟΕ να αναβάλουμε για έναν χρόνο τους Ολυμπιακούς Αγώνες και συμφώνησε 100%
», τόνισε ο Σίνζο Άμπε.

Η εξέλιξη αυτή ήταν αναπόφευκτη, λόγω της αναστολής της αθλητικής δράσης σχεδόν σε όλο τον πλανήτη, των εμποδίων που δημιουργούσε στην προετοιμασία των αθλητών, αλλά κυρίως του κινδύνου που υπάρχει για τη δημόσια υγεία λόγω της πανδημίας.

Ακόμη είναι ασαφές πότε ακριβώς θα γίνουν οι Αγώνες το 2021. Κι αυτό γιατί έχουν προγραμματιστεί πολλές μεγάλες διοργανώσεις το επόμενο καλοκαίρι και η ΔΟΕ δεν θέλει να συμπέσουν. Ακούστηκε ως σκέψη ακόμη και η διεξαγωγή τους τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, κάτι που όμως θα προκαλέσει προβλήματα σε αθλήματα όπως το μπάσκετ.

Εφόσον οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξαχθούν το 2021 θα είναι η πρώτη φορά που η κορυφαία διοργάνωση θα διεξαχθεί όχι σε ζυγό, αλλά σε μονό έτος. Επίσης θα είναι η πρώτη φορά που αναβάλλονται μετά τη διοργάνωση του 1940, που ήταν επίσης να διεξαχθεί στο Τόκιο, αλλά δεν έγινε λόγω του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η απόφαση αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων;

Τη Δευτέρα, το μέλος της ΔΟΕ Ντικ Πουντ δήλωσε ότι οι Αγώνες που προγραμματίζονται να διαρκέσουν μέχρι τις 9 Αυγούστου, θα αναβληθούν για ένα χρόνο.

Την Τρίτη ένας εκπρόσωπος της ΔΟΕ δήλωσε: «Σήμερα, η ΔΟΕ συζητά με την ιαπωνική κυβέρνηση, την οργανωτική επιτροπή του Τόκιο 2020 και το εκτελεστικό συμβούλιο της ΔΟΕ για τον προγραμματισμό των σεναρίων, συμπεριλαμβανομένης της αναβολής των Αγώνων και θα επικοινωνήσουν εν ευθέτω χρόνω.»

Η Βρετανική Ολυμπιακή Ένωση (BOΕ), επίσης, ζήτησε αναβολή μετά από συνάντηση των αθλητικών φορέων την Τρίτη.

Ο πρόεδρος της BOΕ, Χιού Ρόμπερτσον, έχει ήδη πει ότι η Μεγάλη Βρετανία είναι απίθανο να στείλει ομάδα στο Τόκιο αυτό το καλοκαίρι.

«Δεν βλέπω να υπάρχει τρόπος να ξεκινήσουμε τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους», δήλωσε στο BBC.

«Πάντα λέγαμε ότι υπήρχαν δύο πράγματα που είναι πραγματικά σημαντικά: το πρώτο ήταν η διατήρηση της ανταγωνιστικής ακεραιότητας των Ολυμπιακών Αγώνων. Όταν η χώρα είναι σε αποκλεισμό, όταν οι αθλητές δεν μπορούν να εξασκηθούν και με το ενδεχόμενο κάποιοι να νοσήσουν με κορωνοϊό, δεν υπάρχει τρόπος να διατηρήσετε αυτήν την αγωνιστική ακεραιότητα.

«Δεύτερον, υπάρχει μια πραγματικά σοβαρή ερώτηση σχετικά με το εάν θα ήταν σκόπιμο να κρατηθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες σε αυτό το σκηνικό».

Ο Βρετανός ολυμπιονίκης Κάλουμ Σκίνερ λέει ότι τόσο οι Ολυμπιακοί όσο και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες θα πρέπει να επαναπρογραμματιστούν «έως ότου η παγκόσμια πανδημία του Covid-19 τεθεί υπό έλεγχο».

Ο πρώην ποδηλάτης, ο οποίος κέρδισε το χρυσό της ομάδας σπριντ και το άσπρο σπριντ στο Ρίο 2016, προειδοποίησε ότι η συνέχιση του προγράμματος ως έχειν, θέτει σε κίνδυνο την υγεία των αθλητών.

«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι Ολύμπιοι είναι υπερήρωες αλλά είναι φυσιολογικοί άνθρωποι και αρρωσταίνουν όπως όλοι οι άλλοι», δήλωσε ο 27χρονος Σκωτσέζος.

Ο όμιλος Global Athlete ζήτησε, επίσης, την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο Καναδάς έγινε η πρώτη μεγάλη χώρα που αποχώρησε την Κυριακή, ενώ η Αυστραλία δήλωσε ότι οι Αγώνες δεν μπορούν να προχωρήσουν.

Η καναδική Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπή δήλωσε ότι έχει πάρει «τη δύσκολη απόφαση» να αποσυρθεί μετά από διαβούλευση με τους αθλητές, τις αθλητικές ομάδες και την κυβέρνηση.

Η Αμερικανική κυβέρνηση του Αμερικανικού Στίβου και Στίβου και η Αμερικανική Ένωση, ζήτησε επίσης μια αναβολή.
 

Πηγή: BBC