Ο ψηλότερος ουρανοξύστης χτίζεται στην Τζέντα

Το ψηλότερο κτήριο του κόσμου ξεπηδά μέσα από την έρημο…Όταν ο ύψους 1000 μέτρων και συνολικού εμβαδού άνω των 5 εκατομμυρίων, πύργος της Τζέντα, στην Σαουδική Αραβία, ανοίξει τις πύλες του το 2020, θα αφήσει πίσω του τον διάσημο πύργο Mπιρτς Καλίφα του Ντουμπάι που μέχρι σήμερα θεωρείται ο ψηλότερος ουρανοξύστης στον κόσμο με ύψος…μόλις στα εβδομήντα-δύο μέτρα!

Το κόστος κατασκεύης του φιλόδοξου αυτού εγχειρήματος της Σαουδικής Αραβίας υπολογίζεται να κοστίσει 1,4 δισεκατομμύρια δολλάρια και θα αποτελεί το κέντρο εμπορίου της πόλης. Ένα υπερσύγχρονο οικοδομικό δημιούργημα που θα στεγάζει σπίτια, γραφεία, τουριστικά θέρετρα και ξενοδοχεία.

Παρόλα αυτά οι διαδικασίες αποπεράτωσης του πρότζεκτ, μέχρι στιγμής, μόνο ανεμπόδιστες δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν. Το έργο ξεκίνησε το 2013 και μέχρι σήμερα πληθώρα καθυστερήσεων, με μερικές εκ των οποίων να σχετίζονται με ένα ευρύτερο γραφειοκρατικό πλαίσιο ελέγχου προς αποφυγή ενδεχόμενων υπεξαίρεσης του διόλου ευκαταφρόνητου οικονομικού του μπάτζετ, έχει ως αποτέλεσμα η αποπεράτωση του να τοποθετείται ολο και αργότερα.


Τοποθετημένος σε μια πλατφόρμα είκοσι μέτρων πάνω από την θάλασσα ο ουρανοξύστης της Τζέντας προβλέπεται ότι θα λειτουργήσει ως ένα ζωτικής σημασίας σημείο της πόλης η οποία εκτός των άλλων είναι το σταυροδρόμι ανάμεσα στις ιερές πόλεις της Μέκκας και της Μεδίνας.

Η κατασκεύη του υλοποιείται στο πλαίσιο του κυβερνητικού πλάνου « Σαουδική Οπτική 2030», στόχος του οποίου είναι η τόνωση της οικονομίας του Βασιλείου.

«Ο απώτερος σκοπός είναι η μετουσίωση της πόλης μας σε ένα παγκοσμίου δύναμικής κέντρο. Οι Αιγύπτιοι έχτισαν πυραμίδες. Στην μεσαιωνική Γαλλία ανεγέρθηκαν τεράστιοι καθεδρικοί ναοί και εκκλησίες. Στα χρόνια της νεότερης ιστορίας, η δόμηση πόλεων όπως η Νέα Υόρκη και το Σικάγο…Όλα αυτά αντανακλούν την επιθυμία επίδειξης της δύναμης και της υπεροχής. Σε κάθε πόλη, μετά τον πλούτο, στόχος είναι η δύναμη και μετά η σταθερότητα. Έπειτα έρχεται η απόφαση να αφήσεις μια κληρονομιά, μια παρακαταθήκη στον κόσμο. Αυτό ακριβώς θα είναι ο πύργος της Τζέντα. Ενα μνημείο, δώρο για πολλές επόμενες γενιές», δήλωσε ο Χισχάμ Τζομάχ, επικεφαλής σχεδιασμού.

ΠΗΓΗ: CNN


Πηγή: skai.gr