Κλείσιμο

Το πρώτο διαστημικό Audi θα «μαρσάρει» στην Σελήνη το 2017

Το πρώτο σεληνιακό της όχημα παρουσίασε αυτή την εβδομάδα η Audi, στο σαλόνι της διεθνούς έκθεσης αυτοκινήτου στο Ντιτρόιντ των ΗΠΑ. Το τετράτροχο Audi Lunar Quattro δημιουργήθηκε από την ανεξάρτητη ομάδα επιστημόνων «Part-Time Scientists» (PTS), υπό την αιγίδα της Audi, στο πλαίσιο του πρώτου «σεληνιακού διαγωνισμού» Google Lunar XPrize.

Στον διαγωνισμό συμμετέχουν 16 ιδιωτικές ομάδες επιστημόνων από όλο τον κόσμο με στόχο τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την προσελήνωση ρομποτικών εξερευνητών στον φυσικό δορυφόρο της γης. Το βραβείο για την πρώτη ομάδα που θα τα καταφέρει είναι 30 εκατομμύρια δολάρια

Οι όροι του διαγωνισμού απαιτούν από τα «ΙΧ» σεληνιακά οχήματα να διασχίσουν τουλάχιστον 500 μέτρα πάνω στην επιφάνεια του φεγγαριού, τραβώντας και μεταδίδοντας πίσω στην Γη φωτογραφίες που θα αποδεικνύουν την επιτυχία της αποστολής. 



Ο επικεφαλής της PTS, Ρόμπερτ Μπόμε, εκτιμά πως η ομάδα του θα είναι σε θέση να εκτοξεύσει τον «ροβήρο» της μέσα στο 2017. Για το ταξίδι ως την Σελήνη, η Audi θα συνεργαστεί είτε με την διαστημική υπηρεσία της Ρωσίας είτε με αυτήν της Ινδίας. 

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία βοήθησε την ομάδα PTS με την ανάπτυξη του συστήματος τροχών για την «εξωγήινα απαιτητική», εκτός δρόμου κίνηση και ανέλαβε την 3D εκτύπωση του πλαισίου από τιτάνιο και αλουμίνιο, μειώνοντας σημαντικά το βάρος του οχήματος αλλά και το κόστος εκτόξευσής του στο διάστημα.

Η άκατος προσελήνωσης – που βάσει των κανονισμών του Google Lunar X Prize πρέπει επίσης να σχεδιαστεί από τις ανεξάρτητες ομάδες - θα μοιράζεται κοινά χαρακτηριστικά με τις αντίστοιχες ακάτους των αποστολών Apollo της NASA. Αν όλα πάνε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, στα μέσα του 2017 δύο σεληνιακά Audi θα κατέρχονται από την κυβοειδή άκατο για να εξερευνήσουν, για λίγο, την επιφάνεια της Σελήνης. 

Όμως η PTS δεν θέλει απλώς να κερδίσει το XPrize αλλά να μελετήσει την επιφάνεια του δορυφόρου, στρέφοντας το βλέμμα σε μελλοντικές ιδιωτικές αποστολές για τον εντοπισμό κοιτασμάτων εξορύξιμων μετάλλων

Αν το επιτρέψουν οι συνθήκες, τα Audi Lunar Quattro ομάδα θα επισκεφτούν και το σημείο προσελήνωσης του Apollo 17, δύο μίλια μακρύτερα από την περιοχή που θα προσγειωθεί η αποστολή της PTS. Προσεγγίζοντας το ρόβερ του Apollo 17, οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να εξετάσουν τους ρυθμούς φθοράς των μετάλλων και των λοιπών υλικών του οχήματος, που μετρά 43 χρόνια στην «αφιλόξενη» επιφάνεια της Σελήνης.
Πηγή: Πηγές: NASA/ Google Lunar XPrize - Επιμέλεια: Πάνος Σάκκας