Ο Προμηθέας στην ψηφιακή εποχή

Αν ο Προμηθέας δεν ήταν μυθική μορφή της αρχαιότητας και είχε υπάρξει στην πραγματικότητα θα ήταν υπερήφανος που και σήμερα παραμένει στο επίκεντρο γι’ αυτό που έγινε γνωστός:για τη μεταφορά γνώσης στους ανθρώπους, καθώς όπως λέει ο μύθος ο - «προνοητικός» όπως σημαίνει το όνομά του – Προμηθέας έμαθε στους ανθρώπους, εκτός των άλλων, να δημιουργούν εργαλεία.

Ένα απ’ αυτά τα εργαλεία, σε εξελιγμένη μορφή, αφού δεν πρόκειται για σφυρί ή δρεπάνι, που φέρει το όνομά του είναι ψηφιακό και χρησιμοποιείται στην ιατρική σε ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη. Το νέο «εργαλείο» του Προμηθέα εστιάζει στην εξ αποστάσεως ατομικευμένη πρόληψη στο διαβητικό πόδι.

Εμπνευστής και εφευρέτης του «Προμηθέα Ι», είναι ο Δρ. Κωνσταντίνος Μαμμάς. Τι είναι όμως και σε τι χρησιμεύει ο «Προμηθέας Ι»; Όπως εξηγεί ο ίδιος είναι «ένα ψηφιακό εργαλείο με μία ειδική συσκευή φωτογραφικής σάρωσης και δυνατότητα πρόσβασης στο Internet για την ανάπτυξη δομημένης τηλε-επικοινωνίας και τηλε-ακτινολογίας».

Το ενδιαφέρον εδώ έγκειται στη διαδικασία που γίνεται εξ αποστάσεως, ενώ ακόμη μεγαλύτερη σημασία έχει το γεγονός ότι στόχος είναι η πρόληψη των ακρωτηριασμών των κάτω άκρων λόγω του διαβητικού ποδιού, μέσω ενός ηλεκτρονικού φακέλου του διαβητικού ασθενούς.

Με λίγα λόγια ο «Προμηθέας Ι», «σαρώνει» την περιοχή του ποδιού και στέλνει την εικόνα σε έναν απομακρυσμένο υπολογιστή, όπου μπορεί να γίνει η εξατομίκευση της διάγνωσης, της θεραπείας και - ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η ασθένεια - της αναγκαίας πρόληψης.

Εδώ είναι και η τεράστια διαφορά σε σχέση με όλες τις αντίστοιχες διαγνώσεις που έχουν βοηθήσει την τηλεϊατρική. Η εξ αποστάσεως εξατομικευμένη θεραπεία. Είναι ένα κομμάτι του μέλλοντος της ιατρικής και αν λάβει κανείς υπόψη του τις κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες, όπως διαμορφώνονται σήμερα είναι λογικό να αντιλαμβάνεται ότι η χρησιμότητα του «Προμηθέα Ι» και η καθοριστική συμβολή του στην εξατομικευμένη θεραπεία, όσο μακριά και αν βρίσκεται ο ασθενής είναι πολύτιμη.


Ο «Προμηθέας Ι» ανήκει στην κατηγορία των ιατρικών καινοτομιών για την οποία, όπως είναι φυσικό, ο δημιουργός της είναι υπερήφανος. Και όπως εξηγεί ο Δρ. Κωνσταντίνος Μαμμάς που μαζί με τη μηχανολόγο – μηχανικό Αδαμαντία Μαμμά δημιούργησαν το ιδιαίτερο αυτό ιατρικό εργαλείο,ο λόγος που κατέθεσε την υποψηφιότητά του στο 3ο Διαγωνισμό «Η Ελλάδα Καινοτομεί!», έχει σχέση με την ανάγκη πρόληψης καθώς «ο αριθμός των διαβητικών στην Ελλάδα είναι περίπου 1.000.000 και το κόστος των 2.500 έως 3.000 ακρωτηριασμών κάθε χρόνο είναι δυσβάσταχτο». Σύμφωνα με τον Δρ. Μαμμά,το κόστος αυτό στην Ελλάδα φτάνει τα 280.000.000 ευρώ το χρόνο. 

Όσο για την προσδοκία που έχει από τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό; Ο ίδιος, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία και επενδύει ιδιαίτερα στη συμμετοχή του. Αυτό το οποίο τον ενδιαφέρει να προβάλει είναι πως«η βαθιά επιστημονική ιατρική γνώση και η υψηλή τεχνολογία στον τομέα της ιατρικής είναι δυνατόν να παράγεται και να εφαρμόζεται στην Ελλάδα». 
Ο «Προμηθέας Ι» για τον εμπνευστή του και τη συνεργάτιδά του είναι έργο ζωής. Η παραγωγή του από ελληνικό κέντρο παραγωγής και χρήσης υψηλής τεχνολογίας για την καθημερινή του χρήση σε όλο τον κόσμο από εξειδικευμένους ιατρούς θα ήταν για τους δημιουργούς του η επιτυχής κατάληξη.

Πόσο μάλλον αν αυτό συνοδευτεί από ουσιαστικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη και την πρόληψη των επιπλοκών του, με έμφαση στους ασθενείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα στα πόδια.
Πηγή: skai.gr