Η NASA... αλλάζει τα φώτα στον ISS για να κοιμούνται οι αστροναύτες

Η NASA πρόκειται να χρησιμοποιήσει φώτα που αλλάζουν χρώμα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) προκειμένου να μπορούν να κοιμούνται καλύτερα οι αστροναύτες που βρίσκονται εκεί.

Η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ θα τοποθετήσει μία σταθερή μονάδα φωτισμού (SSLM) που θα περιλαμβάνει λυχνίες LED, που παράγουν μπλε, κόκκινο ή υπόλευκο φως ανάλογα με την ώρα και θα αντικαταστήσει τις υπάρχουσες λάμπες φθορίου.

Στόχος του εγχειρήματος είναι να προσομοιώσει τον κύκλο ημέρας και νύχτας, ελαχιστοποιώντας τις διαταραχές ύπνου.

Σύμφωνα με την υπηρεσία, αυτή η αλλαγή στον φωτισμό μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της αϋπνίας, η οποία μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, αρρώστια ενώ οι άνθρωποι που υποφέρουν από αϋπνία είναι πιο επιρρεπείς στα λάθη.

Σύμφωνα με το Space.com, ο εξοπλισμός θα γίνει από την εταιρία Boeing και το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 11,2 εκατ. δολάρια. Οι δοκιμές αναμένεται να γίνουν το 2016.

Η NASA έχει προειδοποιήσει ότι τα προβλήματα ύπνου είναι συχνό φαινόμενο στους αστροναύτες. Μάλιστα, σε έρευνα του 2001, αναφέρονταν ότι σε ορισμένες αποστολές περίπου το 50% των αστροναυτών έπαιρναν υπνωτικά χάπια, ενώ η μισή ποσότητα φαρμάκων που βρίσκονταν στα διαστημόπλοια, ήταν για να βοηθήσουν τους αστροναύτες τα κοιμηθούν. Επίσης, οι... ταξιδιώτες του διαστήματος κοιμούνται κατά μέσο όρο δύο ώρες λιγότερο από όσο κοιμούνται στη γη.
Πηγή: skai.gr