Η NASA κατασκευάζει «Curiosity» II για την αποστολή Αρης 2020

Η NASA ανακοίνωσε, στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης, ότι σχεδιάζει να στείλει ένα νέο ρομποτικό ρόβερ, παρόμοιο με το επιτυχημένο «Curiosity», στον Άρη το 2020, παρά τους περιορισμούς του προϋπολογισμού της.

Σύμφωνα με το BBC το νέο όχημα θα χρησιμοποιήσει τεχνολογία προσεδάφισης παρόμοια με αυτή του  «Curiosity», θα διαθέτει πιο εξελιγμένα όργανα και θα κάνει λεπτομερέστερες αναλύσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το κόστος του νέου ρόβερ θα διαμορφώνεται στα 1,5 δισ. δολάρια έναντι 2,5 δισ. δολ. που κόστισε το «Curiosity».

Το νέο ρόβερ θα φέρει πιο κοντά τον πραγματικό στόχο της NASA που δεν είναι άλλος από την επανδρωμένη αποστολή στον Άρη, γεγονός που εκτιμάται ότι θα γίνει πραγματικότητα το 2030.

Το 2013 η NASA θα εκτοξεύσει το διαστημικό σκάφος MAVEN που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Άρη για να μελετήσει τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας του κόκκινου πλανήτη, ενώ το 2016 θα αποσταλεί το σκάφος InSight που επίσης θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Άρη για να μελετήσει το εσωτερικό του πλανήτη. Η NASA θα συμμετέχει και στις αποστολές ExoMars της ESA (Ευρωπαικός Οργανισμός Διαστήματος) το 2016 και 2018, στόχος των οποίων είναι η τοποθέτηση ευρωπαϊκού ρόβερ στον «κόκκινο πλανήτη».

Πηγή: skai.gr