Κλείσιμο

Αυλακώσεις στο έδαφος του Αρη, πιθανόν από νερό

Το όχημα «Curiosity» της NASA μετά από επτά περίπου εβδομάδες παραμονής στον Αρη εντόπισε ενδείξεις τρεχούμενου νερού, γεγονός που αν τελικά αποδειχθεί θα επιβεβαιώσει παλαιότερες εκτιμήσεις.

Το ρόβερ τράβηξε φωτογραφίες πετρωμάτων που αποτελούνται από χαλίκια, το σχήμα και το μέγεθος των οποίων, όπως επισημαίνουν ειδικοί επιστήμονες, μαρτυρά ότι κάποτε ίσως να διαβρώθηκαν από τρεχούμενο νερό.

Η ανακάλυψη ανακοινώθηκε από τους επιστήμονες του Εργαστηρίου JPL της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με τους οποίους τα εν λόγω πετρώματα δημιουργήθηκαν πριν από αρκετά δισεκατομμύρια χρόνια. Τα «ρυάκια του νερού» ενδέχεται να βρίσκονται στην επιφάνεια του Άρη για πολύ χρόνο. Σύμφωνα με τον ερευνητή Μπιλ Ντίτριχ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια - Μπέρκλεϊ, το νερό μπορεί να κυλούσε στα συγκεκριμένα ρυάκια για χιλιάδες ή και εκατομμύρια χρόνια.

Οι δορυφόροι σε τροχιά γύρω από τον «κόκκινο πλανήτη» έχουν εδώ και καιρό τραβήξει φωτογραφίες από κανάλια στην επιφάνεια, που δημιουργήθηκαν από τη ροή κάποιου υγρού, πιθανότατα νερού. Η ανακάλυψη του «Curiosity» στον κρατήρα Γκέιλ, όπου προσεδαφίστηκε, ενισχύει την πεποίθηση των επιστημόνων.

Πηγή: skai.gr