Καχύποπτοι οι κάτοχοι κινητών απέναντι στις «αδιάκριτες» εφαρμογές

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων είναι οι χιλιάδες εφαρμογές που κυκλοφορούν για αυτά, πολλές από τις οποίες μάλιστα διατίθενται δωρεάν. Τουλάχιστον όμως στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μία ολοένα μεγαλύτερη μερίδα χρηστών αποφεύγει τις application που συγκεντρώνουν πολλά προσωπικά δεδομένα –όπως τις επαφές από τον τηλεφωνικό κατάλογο ή τα αποθηκευμένα SMS– χωρίς αυτές οι πληροφορίες να χρειάζονται για τη λειτουργία τους.

Αυτό έδειξε έρευνα του Ινστιτούτου Pew στις ΗΠΑ, στην οποία συμμετείχαν 2.250 κάτοχοι «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων. Από τους συμμετέχοντες, το 54% δήλωσε ότι δεν εγκαθιστά τις application που ζητούν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες, ανεξάρτητα από το αν αυτά τα προγράμματα διατίθενται με αντίτιμο ή χωρίς.

Επίσης, το 30% περίπου ανάφεραν ότι έχουν απεγκαταστήσει τουλάχιστον μία εφαρμογή, όταν συνειδητοποίησαν πως αυτή συνέλεγε δεδομένα που δεν θα ήθελαν να μοιραστούν.

Μάλιστα, οι ανησυχίες για το ιδιωτικό απόρρητο φαίνεται να αφορούν σχεδόν στον ίδιο βαθμό όλες τις κατηγορίες χρηστών, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους. Επιπλέον, αν και θα περίμενε κανείς πως οι μικρότεροι σε ηλικία κάτοχοι κινητών δεν θα είναι τόσο επιφυλακτικοί, η έρευνα απέδειξε το αντίθετο, αφού τα άτομα ηλικίας 18-29 ετών είναι εξίσου προσεκτικοί με τους μεγαλύτερους στις εφαρμογές που «κατεβάζουν».

Το ίδιο ισχύει και για τη χρήση του GPS, αφού περίπου 1 στους 10 Αμερικανούς, ανεξαρτήτως ηλικίας, έχει απενεργοποιήσει τη δυνατότητα γεωγραφικού εντοπισμού, καθώς δεν εμπιστεύεται τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες χρησιμοποιούν τις γεωγραφικές πληροφορίες που συγκεντρώνουν από τα smartphone.

Παράλληλα, πολλοί Αμερικανοί να παίρνουν τα μέτρα τους ώστε, σε περίπτωση που τους κλαπεί το κινητό ή το χάσουν, να μπορούν να ανακτήσουν εύκολα όσα είχαν αποθηκευμένα στη συσκευή τους. Έτσι, το 41% φροντίζει να έχει αντίγραφα των φωτογραφιών και των επαφών του, ενώ το 30% κάνει το ίδιο πράγμα για όλα τα δεδομένα του, δηλαδή και για τις εφαρμογές ή τα υπόλοιπα αρχεία που βρίσκονται στο τηλέφωνο. Την ίδια στιγμή, μόλις τελειώσει το σερφάρισμα, το 32% διαγράφει το ιστορικό με τους ιστοσελίδες που επισκέφθηκε.
Πηγή: skai.gr