Νομική εξειδίκευση στη μουσική πειρατεία

Φοιτητής στις ΗΠΑ τιμωρήθηκε με πρόστιμο ύψους 675.000 δολλαρίων για παράνομο ανέβασμα μουσικής στο ίντερνετ.

Το Ανώτατα Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε πρόσφατα την έφεση του 25χρονου Τζοέλ Τενενμπάουμ, φοιτητή στο πανεπιστήμιο της Βοστόνης, σχετικά με ένα πρόστιμο ύψους 675.000 δολλαρίων (539.000 ευρώ) που του είχε επιβληθεί. Ο Τένενμπαουμ παραδέχτηκε ότι είχε ανεβάσει παράνομα στο ίντερνετ 30 τραγούδια το 2003, όταν ήταν 16 χρονών. Το πρόστιμο ανήλθε σε 22.500 δολλάρια για κάθε τραγούδι. Ανάμεσα στα τραγούδια που ανέβαζε στο ίντερνετ ο, έφηβος τότε Τενενμπάουμ, ήταν και κάποια από τα διάσημα ροκ συγκροτήματα Nirvana, Green Day και Incubus.

Οι μεγάλες δισκογραφικές εταιρίες έχουν ήδη ξεκινήσει δικαστικό αγώνα κατά εκείνων που διαμοιράζουν παρόνομα μουσική στο ίντερνετ. Πρόκειται για περιπτώσεις ατόμων που κατεβάζουν παράνομα μουσικά αρχεία, ενώ μετά τα ανεβάζουν και πάλι σε ιστοσελίδες, από τις οποίες και άλλοι χρήστες μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν αντιστοίχως. Η υπόθεση Τενενμπάουμ αποτελεί μία σκληρή προειδοποίηση προς όσους συνηθίζουν να διαμοιράζουν παράνομα μουσικά αρχεία στο ίντερνετ.

Έγκλημα το παράνομο ανέβασμα μουσικής

Ο 30χρονος Τίμο αντιμετωπίζει επίσηςανάλογα δικαστικά προβλήματα στη Γερμανία. Δε θέλησε να δώσει τα πραγματικά του στοιχεία στη DW, καθώς η υπόθεσή του εκκρεμεί. Έχοντας μία τεράστια συλλογή μουσικών αρχείων στον υπολογιστή του, ανέβαζε περιστασιακά και ο ίδιος κάποια από αυτά στο ίντερνετ για τους φίλους του. Κάποια στιγμή ένα δικηγορικό γραφείο του έστειλε γράμμα εκ μέρους μίας μεγάλης δισκογραφικής εταιρίας, με το οποίο τον κατηγορούσε για παράνομο δωρεάν ανέβασμα τραγουδιών από γνωστούς καλλιτέχνες στο διαδίκτυο. «Το γράμμα ήταν εκτυπωμένο από πριν χωρίς χειρόγραφη υπογραφή», είπε ο Τίμο στη DW.

Στην επιστολή αυτή συμπεριλαμβανόταν μία μεγάλη λίστα με παρόμοιες υποθέσεις, σαν κι εκείνη του Τίμο, με λεπτομερή αναγραφή και των απειλούμενων ποινών. «Προφανώς ήθελαν να μου δείξουν με ποιούς έχω να κάνω», σημειώνει, ενώ του ζητήθηκε ακόμη να υπογράψει μία φόρμα με την οποία θα δεσμευόταν ότι δε θα πραγματοποιούσε ποτέ ξανά στο μέλλον παράνομο κατέβασμα και ανέβασμα μουσικής.

Δικηγόροι με ειδίκευση στον παράνομο διαμοιρασμό αρχείων

«Πριν υπογράψει κανείς ένα τέτοιο έγγραφο πρέπει να ζητήσει οπωσδήποτε νομική συμβουλή από κάποιο δικηγόρο που εξειδικεύεται στον τομέα αυτό», επισημαίνει ο Κρίστιαν Σολμέκε, δικηγόρος και ειδικός σε θέματα παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγνοήσει κάποιος αντίστοιχες επιστολές που τυχόν λαμβάνει.

Ο παράνομος διαμοιρασμός οπτικοακουστικού υλικού αντιμετωπίζεται και στη Γερμανία ως παράνομη πράξη. Τα πρόστιμα που επιβάλλονται εκεί είναι σαφώς μικρότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα που συνηθίζονται στις ΗΠΑ. Εντούτοις εναπόκειται στην κρίση του εκάστοτε δικαστή να καθορίσει το ύψος του προστίμου ανά περίπτωση. Συνήθως αυτά κυμαίνονται μεταξύ 15 και 300 ευρώ ανά τραγούδι.

Όσοι παρακολουθούν τα ζητήματα σχετικά με την εποβολή κυρώσεων κατά της μουσικής πειρατείας, συχνά σοκάρονται από το ύψος των χρηματικών ποινών. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι ποινές μπορεί να είναι βαρύτερες ακόμη και από πολλές υποθέσεις βιασμών. Ο Σολμέκε όμως έχει αντίθετη άποψη. «Με μία ματιά στο γερμανικό ποινικό κώδικα μπορεί να δει κανείς ότι ο βιασμός τιμωρείται αυστηρότερα: συνεπάγεται φυλάκιση τουλάχιστον 2 χρόνων, ενώ η παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων κατά κανόνα τιμωρείται με πρόστιμο».

Η δικηγορική εταιρία του Σολμέκε ασχολείται με υποθέσεις παράβασης πνευματικών δικαιωμάτων, προσφέροντας ακόμη και μία ειδική τηλεφωνική γραμμή με την οποία μπορούν να επικοινωνήσουν για συμβουλές άτομα που έλαβαν ανάλογες προειδοποιητικές επιστολές. Μέχρι τώρα οι δικηγόροι της εταιρίας έχουν λάβει σχετικές κλήσεις από περίπου 16.000 άτομα τα οποία κατηγορούνται για μουσική πειρατεία.

Πηγή: skai.gr