Κλείσιμο

Ανοιχτό το ενδεχόμενο πανδημίας

Η πρώτη επιστημονική ανάλυση που έγινε για τον ιό της νέας γρίπης δείχνει ότι υπάρχει κίνδυνος θανατηφόρας πανδημίας.

Η έρευνα αναφέρει επίσης ότι ο ιός, καθώς εξαπλώνεται εύκολα από χώρα σε χώρα, ιδίως σε παιδιά και σε νέους ανθρώπους παρά σε ηλικιωμένους, συμπεριφέρεται περισσότερο σαν στέλεχος πανδημίας, παρά σαν συνήθης εποχική γρίπη, γεγονός που δικαιολογεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεχίζει να διατηρεί το επίπεδο συναγερμού στο «πέντε», ένα μόλις βήμα πριν την εκδήλωση πλήρους πανδημίας.

Οι ερευνητές, που εστιάστηκαν κυρίως στα δεδομένα από το Μεξικό, όπου όλα ξεκίνησαν, υπολόγισαν ότι κάθε μολυσμένο από τον ιό άτομο μετέφερε τον ιό σε 1,5 άτομα κατά μέσο όρο και ότι ο ιός είχε τον χρόνο να εξαπλωθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο από 14 μέχρι 73 φορές.

Η έρευνα επίσης έδειξε ότι υπήρξε ισχυρή σχέση ανάμεσα στα αεροπορικά ταξίδια από το Μεξικό και στα επιβεβαιωμένα περιστατικά μόλυνσης με τον ιό σε άλλες χώρες.

Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν την εκτίμηση ότι ο ιός ξεκίνησε στο χωριό Λα Γκλόρια της πολιτείας Βερακρούζ του Μεξικού.

Αν και το πρώτο περιστατικό μόλυνσης εμφανίστηκε στην πόλη στις 15 Φεβρουαρίου, η γενετική ανάλυση έδειξε ότι κάποιο άτομο είχε μολυνθεί πρώτο γύρω στις 12 Ιανουαρίου, πέρασε δηλαδή πάνω από ένας μήνας μέχρι να γίνει αντιληπτός ο ιός.
Πηγή: skai.gr