Κλείσιμο

O νόμος της Τούμπας, ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 2-1

Ο ΠΑΟΚ ήταν ο νικητής στο μεγάλο ντέρμπι της 28ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας, καθώς επικράτησε 2-1 του Ολυμπιακού στο γήπεδο της Τούμπας . Οι «ερυθρόλευκοι», οι οποίοι με νίκη θα κατακτούσαν και μαθηματικά τον 41ο τίτλο της ιστορίας τους, προηγήθηκαν στο 33΄ με τον Σάμαρη, αλλά ο Αθανασιάδης ισοφάρισε στο 36΄ και ο Τζαβέλλας στο 84΄ χάρισε τη νίκη στον «Δικέφαλο του Βορρά» και υποχρέωσε την ομάδα του Μίτσελ στη δεύτερη διαδοχική ήττα της.

Στο ντεμπούτο του -για φέτος- στον πάγκο του ΠΑΟΚ, ο Γιώργος Γεωργιάδης άφησε εκτός βασικού σχήματος τους Στοχ και Κατσουράνη, με τον τελευταίο πάντως να επιστρατεύεται εσπευσμένα για να αντικαταστήσει τον τραυματία Λαζάρ και να επανέρχεται μετά από καιρό στα χαφ, αφού ο Χουμπ Στέφενς τον χρησιμοποιούσε κατά κόρον στο κέντρο της άμυνας. Από την άλλη, ο Μίτσελ μάλλον... μετάνιωσε για την επιλογή του να ξεκινήσει στην ενδεκάδα τον Ιμπαγάσα, ο οποίος τραυματίστηκε στα πρώτα λεπτά του αγώνα και άφησε τη θέση του στον Πέρες.

Το παιχνίδι στο ξεκίνημα είχε ρυθμό και δύναμη, όχι όμως ιδιαίτερες φάσεις, με τους γηπεδούχους να μοιάζουν πιο αποφασισμένοι. Ενα μακρινό σουτ του Κάτσε στο 11΄ δεν προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία στον Ρομπέρτο, ενώ στο 21΄ η σέντρα του Λούκας από τα αριστερά ήταν καλή, όχι όμως και το τελείωμα του Νάτχο. Η μεγάλη ευκαιρία για τον ΠΑΟΚ χάθηκε στο 28΄, όταν ο Αθανασιάδης ελευθερώθηκε μέσα στην περιοχή και έπιασε το δυνατό σουτ, ο Ρομπέρτο απέκρουσε και στη συνέχεια ο Λούκας έστειλε τη μπάλα άουτ. Κι επειδή η μπάλα... τιμωρεί, ο Ολυμπιακός άνοιξε το σκορ χωρίς να πατήσει καν την περιοχή του Γλύκου. Ενα δυνατό σουτ του Σάμαρη στο 33΄ ήταν αρκετό για να στείλει τη μπάλα στο «παραθυράκι» της εστίας και να δώσει προβάδισμα στους «ερυθρόλευκους», που πανηγύρισαν αφιερώνοντας το γκολ στον άτυχο συμπαίκτη τους Μάικλ Ολαϊτάν.

Το γκολ «πάγωσε» την Τούμπα, όμως ο Αθανασιάδης φρόντισε γρήγορα να την... ξαναζεστάνει, έχοντας «χείρα βοηθείας» από τον Μανωλά. Η κακή εκτίμηση του διεθνούς αμυντικού στο 36΄ έδωσε την ευκαιρία στον επιθετικό του ΠΑΟΚ να γίνει κάτοχος της μπάλας μέσα στην περιοχή και να πλασάρει τον Ρομπέρτο, ισοφαρίζοντας το σκορ. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» θα μπορούσε μάλιστα να πάει με προβάδισμα στα αποδυτήρια, όμως στο 40΄ η κεφαλιά του Σαλπιγγίδη έφυγε άουτ και στο 43΄ ο Ρομπέρτο απέκρουσε με υπερένταση το μακρινό σουτ του Τζαβέλλα, που κόντραρε σε αμυνόμενο και άλλαξες πορεία.

Στο δεύτερο ημίχρονο τα νεύρα κυριάρχησαν, ιδιαίτερα μετά τη φάση του 57ου λεπτού, όταν ο Ινσαουράλδε φάνηκε να χτυπάει εκτός φάσης τον Μπονγκ, με τον Τάσο Κάκο να τον παρατηρεί με κίτρινη κάρτα, ενώ οι φιλοξενούμενοι ζητούσαν την αποβολή του Αργεντινού αμυντικού. Λάθη, δυνατά μαρκαρίσματα και γκρίνια (τόσο στον αγωνιστικό χώρο όσο και στην εξέδρα) συνέθεσαν την εικόνα του παιχνιδιού και κάποιες μικροευκαιρίες, όπως το άστοχο σουτ του Νάτχο στο 65΄ και το αδύναμο πλασέ του -πιεζόμενου- Φουστέρ στο 79΄ δεν ήταν ικανές να αλλάξουν το αποτέλεσμα. Ομως στο 84΄, από γέμισμα του Νάτχο και άτσαλη απομάκρυνση του Μπονγκ με κεφαλιά, ο Τζαβέλλας έπιασε από το ύψος της περιοχής ένα σουτ με το κακό του πόδι, το δεξί, και έστειλε τη μπάλα στη γωνία του ανήμπορου να αντιδράσει Ρομπέρτο δίνοντας στον ΠΑΟΚ τη νίκη με 2-1.



Διαιτητής: Κάκος (Κέρκυρας)

Κίτρινες: Αθανασιάδης, Κάτσε, Ινσαουράλδε, Τζαβέλλας, Λούκας - Μανωλάς, Μασάντο, Σαλίνο, Πέρες

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ (Γιώργος Γεωργιάδης): Γλύκος, Σκόνδρας, Ινσαουράλδε, Βιτόρ (83΄ Κίτσιου), Τζαβέλλας, Νάτχο, Κάτσε, Λαζάρ (24΄ Κατσουράνης), Λούκας, Σαλπιγγίδης, Αθανασιάδης (81΄ Χούσεν)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μίτσελ): Ρομπέρτο, Σαλίνο, Παπαδόπουλος, Μανωλάς, Μπονγκ, Εντινγκά, Σάμαρης, Ιμπαγάσα (15΄ Πέρες), Μασάντο, Φουστέρ (81΄ Πελέ), Βαλντές (72΄ Κάμπελ)




Αποφασιστικό βήμα για την παραμονή του στη Σούπερ Λίγκα έκανε ο Απόλλων Σμύρνης, επικρατώντας 3-1 του Πλατανιά στο γήπεδο "Γ. Καμάρας" της Ριζούπολης, στο πλαίσιο της 28ης αγωνιστικής. Δύο γκολ πέτυχε ο Αμπροουζ (17΄ και 64΄) για την «ελαφρά ταξιαρχία» και ένα ο Σόντερμπεργκ στο 4΄, ενώ για τους Χανιώτες, που παραμένουν στη 16η θέση η οποία οδηγεί στα μπαράζ, σκόραρε στο 29΄ ο Τετέ.

Σε ένα τόσο κρίσιμο παιχνίδι, είναι ιδανικό για μία ομάδα να ξεκινά με γκολ και αυτό ακριβώς πέτυχε ο Απόλλωνας. Μόλις στο 4ο λεπτό ο Λουσέρο εκτέλεσε κόρνερ και ο προωθημένος Σόντερμπεργκ με κεφαλιά άνοιξε το σκορ. Οι φιλοξενούμενοι προσπάθησαν να ξεπεράσουν το σοκ και να αντιδράσουν, αλλά ο Τζόρβας απέκρουσε στο 15΄ την κεφαλιά του Γουνδουλάκη, και είδαν δύο λεπτά αργότερα την "ελαφρά ταξιαρχία" να διπλασιάζει τα τέρματά της. Μετά από δυνατό σουτ του Κόρμπου που «τράνταξε» το δοκάρι η μπάλα στρώθηκε στον Αμπροουζ, ο οποίος με σουτ από το ύψος της περιοχής έστειλε για δεύτερη φορά τη μπάλα στα δίχτυα.

Το παιχνίδι έδειχνε να μπαίνει από την αρχή σε... ροή για τον Απόλλωνα, όμως ο Πλατανιάς κατάφερε με περίεργο τρόπο στο 29΄ να μειώσει. Ο Τζόρβας έχασε τη μπάλα σε μία φαινομενικά εύκολη φάση, ο Γουνδουλάκης έπιασε ένα σουτ, η μπάλα κόντραρε σε σώματα και τελικά ο Τετέ την έσπρωξε στα δίχτυα, διαμορφώνοντας το 2-1, σκορ που δεν άλλαξε ως το ημίχρονο.

Η κρητική ομάδα όφειλε να ανοιχτεί στο β΄ μέρος και να ψάξει την ισοφάριση, όμως ο Απόλλωνας ήταν αυτός που δημιούργησε τις ευκαιρίες. Ο Γιωργαλλίδης απέκρουσε τα σουτ του Μίνγκα στο 48΄ και του Λουσέρο στο 61΄, δεν μπόρεσε όμως να κάνει τίποτα στο 64΄, όταν ο Αμπροουζ έκλεψε τη μπάλα από τον Φαϊσκα και δεν λάθεψε στο τετ-α-τετ, διαμορφώνοντας το τελικό 3-1. Οι προσπάθειες του Πλατανιά στο υπόλοιπο του αγώνα ήταν σπασμωδικές και σε καμία περίπτωση δεν πρόδιδαν ομάδα που δίνει «τελικό» παραμονής.


Διαιτητής: Παππάς (Αθηνών)

Κίτρινες: Κόρμπος, Κανακούδης - Αγκιλέρα

Οι συνθέσεις:

ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ (Λόρι Σάντσεζ): Τζόρβας, Αργυρόπουλος, Δεληζήσης, Σόντερμπεργκ, Κόρμπος, Τσοκάνης, Μίνγκας (75΄ Φαρινόλα), Λουσέρο, Αμπροουζ (71΄ Κανακούδης), Πετρόπουλος (88΄ Ντάλμπεργκ), Παντελιάδης

ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (Αγγελος Αναστασιάδης): Γιωργαλλίδης, Ζουμπουλάκης, Ζαραδούκας (69΄ Μπέλιτς), Γιαχία, Φαϊσκα, Τετέ, Βλαχοδήμος, Γουνδουλάκης, Τόρες, Αγκιλέρα (71΄ Θέρα), Φερνάντες (51΄ Μενδρινός)



Στην 6η θέση της βαθμολογίας της Σούπερ Λίγκας «αναρριχήθηκε» ο Πανθρακικός στην 28η αγωνιστική, μετά τη νίκη του με 2-1 επί του φιλοξενούμενου Εργοτέλη. Ο Μπεν Σαμπάτ άνοιξε στο 20΄το σκορ για τους γηπεδούχους, για να διαμορφώσει το 2-0 ο Καθάριος στο 65΄. Για τον Εργοτέλη μείωσε στο 74΄ ο Μπουχαλάκης.

Οι φιλοξενούμενοι μπήκαν δυνατά στον αγώνα και μόλις στο 3΄ έχασαν μεγάλη ευκαιρία να προηγηθούν, όταν σε σέντρα από αριστερά ο Ιμπραϊμ βρέθηκε μέσα στην περιοχή και επιχείρησε το σουτ, με την μπάλα να φεύγει λίγο έξω από την εστία του Αθανασιάδη . Ωστόσο, 17 λεπτά αργότερα ο Μπεν Σαμπάτ με μονοκόμματο βολέ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα και «έγραψε» το 1-0 για τον Πανθρακικό, που ήταν και σκορ ημιχρόνου.

Στην επανάληψη, ο Πανθρακικός στη μοναδική αξιόλογη ευκαιρία μέχρι το σφύριγμα της λήξης εκμεταλλεύτηκε την στιγμιαία ολιγωρία των φιλοξενουμένων και στο 65΄ «σφράγισε» τη νίκη, όταν ο Μπεν Σαμπάτ έκλεψε την μπάλα στα αριστερά, μπήκε στην περιοχή, πέρασε τον αντίπαλό του και γύρισε την μπάλα στον Καθάριο, ο οποίος δεν δυσκολεύτηκε να κάνει το 2-0. Ο Εργοτέλης ανέβασε στροφές και πάλι, έχασε τριπλή ευκαιρία στο 70΄, αλλά τέσσερα λεπτά αργότερα κατάφερε να μειώσει. Συγκεκριμένα, στο 74΄ ο Μπουχαλάκης πέρασε έξω από την περιοχή τον αντίπαλό του, επιχείρησε το σουτ, η μπάλα βρήκε στον Σαρακατσάνο, άλλαξε πορεία και κατέληξε στα δίχτυα για το τελικό -όπως εξελίχθηκε- 2-1.



Διαιτητής: Κωνσταντίνος Ιωαννίδης (Αργολίδας)

Κίτρινες: Τζάνης, Μπεν Σαμπάτ, Καθάριος, Αθανασιάδης - Τζανακάκης, Καρντόσο, Μεχία, Ρομάνο, Χαντί

Οι συνθέσεις:

ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ (Ακης Μάντζιος): Αθανασιάδης, Χρήστου, Σαρακατσάνος, Μπεν Σαμπάτ (66΄ Λαδάκης), Ντιόγκο, Εμποου, Καθάριος (78΄ Μολίνα), Μπαϊκαρά, Ρομέου, Τζάνης (69΄ Παπαγεωργίου), Ιγκόρ.

ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ (Μαρίνος Ουζουνίδης): Στοϊκοβιτς, Τζανακάκης (84΄ Γιοβάνοβιτς), Μεχία, Αντελέγε, Πίτσος (63΄ Μπουχαλάκης), Ιμπραϊμ, Καρντόσο (79΄ Αζίζ), Μπαντιμπανγκά, Χαντί, Ρομάνο, Μονακέλο.




Με επική ανατροπή στις καθυστερήσεις ο Λεβαδειακός υπερασπίστηκε την έδρα του με 2-1 από τον Παναιτωλικό και ουσιαστικά εξασφάλισε την παραμονή του στη Σούπερ Λίγκα, μετά τις αναμετρήσεις της 28ης αγωνιστικής.


Οι φιλοξενούμενοι είχαν ανοίξει το σκορ με τον Μπούντιμιρ μόλις στο 2ο λεπτό, αλλά η αριθμητική υπεροχή των γηπεδούχων (ο Παναιτωλικός τελείωσε το ματς με 9 παίκτες λόγω αποβολής του Γκάλο στο 85΄ και του Κουτρουμάνου στο 90+5΄) τους χάρισε μία σπουδαία νίκη, καθώς στο 90+1΄ ο Κονέ ισοφάρισε σε 1-1 και στο 6ο λεπτό των καθυστερήσεων ο Μάντζιος με πέναλτι, μετά από ανατροπή του Χαραλάμπους από τον Κουτρομάνο, διαμόρφωσε το τελικό 2-1.

Ο Παναιτωλικός ευτύχησε με γκολ από τα... αποδυτήρια να ανοίξει το σκορ. Ο Μαρτίνες μόλις στο 2ο λεπτό του αγώνα έβγαλε στον Καμαρά μέσα στην αντίπαλη περιοχή, αυτός γύρισε άψογα στον Μπούντιμιρ και ο τελευταίος με πλασέ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα. Ο Λεβαδειακός ανέβηκε μπροστά στη συνέχεια, προκειμένου να πιέσει, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα, καθώς οι φιλοξενούμενοι ήλεγχαν το κέντρο και τον αγώνα μέχρι το 90΄!

Ωστόσο, τα προβλήματα για τους φιλοξενούμενους άρχισαν στο 85΄, όταν ο Γκάλο αντίκρισε την κόκκινη κάρτα (2η κίτρινη) και άφησε με 10 παίκτες τον Παναιτωλικό. Οι γηπεδούχοι εκμεταλλεύτηκαν την αριθμητική υπεροχή και στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων ισοφάρισαν, όταν ο Κονέ εκτέλεσε το φάουλ με τον Ράφαελ να μην μπορεί να απομακρύνει την μπάλα από την εστία του. Σα να μην έφτανε η ισοφάριση, οι φιλοξενούμενοι τα έχασαν... όλα όταν στο 90+5΄ ο Κουτρομάνος -που αντίκρισε κόκκινη- ανέτρεψε τον Χαραλάμπους στη μικρή περιοχή και ο Μάντζιος με εύστοχο πέναλτι διαμόρφωσε το σωτήριο για τον Λεβαδειακό 2-1.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Γιάννης Κάμπαξης (Εύβοιας)

Κίτρινες: Ιντζίδης - Σίλβα Τζούνιορ, Μπικέι, Μπούντιμιρ, Γκάλο

Κόκκινες: 85΄ Γκάλο (2η κίτρινη), 90+5΄ Κουτρομάνος

Οι συνθέσεις:

ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (Σάββας Παντελίδης): Στρατηλάτης, Νικολακάκης, Κώτσιος, Χαραλάμπους, Ιντζίδης, Κονέ, Πετράτσι (27΄ Ροτζέριο), Βαρέλα (62΄ Γουόρντεν), Μάντζιος, Ορτέγκα, Μιλοσάβλιεβ (78΄ Λυκογιάννης)

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ (Μάκης Χάβος): Ράφαελ, Κούσας, Καμαρά (90+1΄ Μύγας), Γοδόι, Σίλβα Τζούνιορ (20΄ Κουτρομάνος), Μαρτίνες, Γκάλο, Μπούντιμιρ (70΄ Μπόγιοβιτς), Μπακάκης, Ανέν, Μπικέι



Από το πρώτο ημίχρονο «καθάρισε» ο Ατρόμητος, πετυχαίνοντας τρία γκολ, το ματς κόντρα στον Πανιώνιο στο Περιστέρι (4-0), στο πλαίσιο της 28ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκα. Μεγάλος πρωταγωνιστής των νικητών ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, ο οποίος πέτυχε δύο γκολ (3', 26'), ενώ έδωσε την ασίστ στον Νάστο για το τρίτο τέρμα (23'). Το τέταρτο γκολ της αναμέτρησης σημείωσε στο 63ο λεπτό ο Ούμπιντες.

Καταιγιστικός, λοιπόν, στο πρώτο ημίχρονο ο Ατρόμητος καθάρισε πολύ γρήγορα το παιχνίδι με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Παπαδόπουλο. Οι παίκτες της ομάδας του Περιστερίου σε τέσσερις φάσεις πέτυχαν τρία γκολ (!) διαλύοντας την άμυνα του Πανιωνίου και τα αγωνιστικά πλάνα του Νίκου Αναστόπουλου. Μόλις στο 3ο λεπτό ο Ατρόμητος άνοιξε το σκορ. Τότε ο Πίτου Γκαρσία έπαιξε με πάσα το κόρνερ και ο Ούμπιντες σέντραρε με τον Παπαδόπουλο να πιάνει την κεφαλιά και να νικάει τον Ανέστη.

Η συνέχεια ήταν καταδικαστική για την ομάδα της Νέας Σμύρνης. Στο 23' ο Ατρόμητος βγήκε στην αντεπίθεση και βρήκε ανοργάνωτη την άμυνα του Πανιώνιου με τον Παπαδόπουλο να δίνει την τελική πάσα στον Νάστο, ο οποίος έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Πριν κοπάσουν τα πανηγύρια στις κερκίδες, τρία λεπτά αργότερα ο Μπρίτο γύρισε στον Παπαδόπουλο από τα αριστερά, ο 32χρονος φορ «άδειασε» τον Κούρο αρχικά και στη συνέχεια νίκησε τον Ανέστη γράφοντας το 3-0 και φθάνοντας τα δεκατρία γκολ στο φετινό πρωτάθλημα.

Στην επανάληψη ο Πανιώνιος προσπάθησε ν' αντιδράσει και μπήκε πιο επιθετικά στο παιχνίδι. Ο Ατρόμητος οπισθοχώρησε κάπως, αλλά παρέμενε πολύ επικίνδυνος στις ξαφνικές αντεπιθέσεις. Σε μια από αυτές η ομάδα του Παράσχου ανέβασε το δείκτη του σκορ. Συγκεκριμένα στο 63' ο Μπρίτο σούταρε με τον Ανέστη να διώχνει, αλλά ο Ούμπιντες πήρε το «ριμπάουντ» κι από κοντά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Στη συνέχεια ο Ατρόμητος, με τον Πανιώνιο να είναι στο καναβάτσο, συνέχιζε να πιέζει και είχε ευκαιρίες να ανεβάσει το δείκτη του σκορ, αλλά το 4-0 παρέμεινε έως το τελικό σφύριγμα.

Ο διαιτητής Γιάννης Δελφάκης (Αρκαδίας) έδειξε την κίτρινη κάρτα στους Νάστο, Πίτου Γκαρσία - Μητρόπουλο, Κούρντι.

Οι συνθέσεις:

Ατρόμητος (Παράσχος): Τσενάμο, Νάστος, Λαζαρίδης, Φυτανίδης, Γιαννούλης (66' Μπάλλας), Παπαδόπουλος (75' Φωτάκης), Δημούτσος, Ούμπιδες, Πίτου Γκαρσία, Καραμάνος, Μπρίτο (83' Κιβρακίδης).

Πανιώνιος (Αναστόπουλος): Ανέστης, Παντίδος, Λαμπρόπουλος, Αυλωνίτης, Κούρντι, Κολοβός, Μητρόπουλος, Ντούνης (64' Καμπάνταης), Κούρος, Γιάννου (46' Λάζνικ), Αραβίδης.



Πηγή: skai.gr