Η Σουπερλίγκ επιχειρεί να φιμώσει τον ΣΚΑΪ

Αντισυνταγματική και διάτρητη, που προσκρούει στη διάκριση των εξουσιών και ξεπερνά τα όρια του νομικού μας πολιτισμού χαρακτηρίζουν κορυφαίοι νομικοί -όπως ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο Καθηγητής του Ποινικού Δικαίου, Γιάννης Πανούσης και ο Αλέξης Κούγιας την απόφαση της Σούπερ Λιγκ να φιμώσει τον ΣΚΑΪ απειλώντας με πρόστιμο έως 300 χιλιάδες ευρω τον Παναθηναϊκό.

Με μια φωτογραφική απόφαση - σκάνδαλο, η Σουπερλίγκ επιχειρεί να φιμώσει τον ΣΚΑΪ, ακολουθώντας τακτικές που θυμίζουν άλλες εποχές...

Σε μία κίνηση που βλέπουμε μόνο σε δικτατορικά καθεστώτα, η διοργανώτρια Αρχή του πρωταθλήματος θέλει να λογοκρίνει τους δημοσιογράφους του ομίλου ΣΚΑΪ, περνώντας διάταξη που προβλέπει ποινή στις ομάδες όταν γίνονται σχόλια τα οποία η Σουπερλίγκ κρίνει ότι είναι δυσφημιστικά για την ίδια και τους συνεταίρους της.

Για να αντιληφθεί κανείς την πρωτοφανή τακτική λογοκρισίας που ακολουθεί η Λίγκα, εάν δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ προβεί σε κριτική που δεν αρέσει στη διοργανώτρια Αρχή, τότε μπορεί να τιμωρηθεί η ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Ακόμη και στην περίπτωση που κάποιος δημοσιογράφος έχει έμμεση σχέση με το ΣΚΑΪ, και ασκήσει κριτική μέσω άλλου ΜΜΕ, τότε μπορεί να τιμωρηθεί η ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Αντισυνταγματική και εύκολα προσβλητή στη Δικαιοσύνη χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη διάταξη ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας.

Διάτρητη, διαπλεκόμενη και αντισυνταγματική χαρακτήρισε τη διάταξη ο νομικός Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Από την περίοδο της δικτατορίας είναι η πρώτη φορά που λογοκρίνεται η ελεύθερη δημοσιογραφική έκφραση, παραβιάζοντας κατάφωρα άρθρα του Συντάγματος περί της ελευθερίας του Τύπου. Σε καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα περνούσε η εν λόγω διάταξη. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι με την συγκεκριμένη διάταξη η Σούπερλιγκα θέλει να λογοκρίνει τα ΜΜΕ, σε μια περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη για τους στημένους αγώνες.

Η διάταξη αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Σε περίπτωση που ΠΑΕ-μέλος του συνεταιρισμού ή και πρόσωπο συνδεόμενο με αυτή καθ' οιονδήποτε τρόπο (νομικό ή ουσιαστικό/εν τοις πράγμασι) προβαίνει δημόσια, με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο σε δυσφημιστική ή απαξιωτική πράξη σε βάρος είτε του συνεταιρισμού, είτε των πρωταθλημάτων που διοργανώνει ο συνεταιρισμός, είτε πρόσωπα με τα οποία ο συνεταιρισμός έχει συνάψει εν ισχύ συμβάσεις διαχείρισης ραδιοτηλεοπτικών ή διαδικτυακών ή συναφών δικαιωμάτων ή συμβάσεις διαφημιστικής προβολής ή και χορηγίας, τότε θα δύναται να επιβάλλεται εις βάρος της εν λόγω ΠΑΕ πειθαρχική ποινή ποσού από 10.000 έως 300.000 ευρώ».

Η πειθαρχική διάταξη πέρασε χωρίς την παρουσία των εκπροσώπων του Παναθηναϊκού, και κατατέθηκε με πρωτοβουλία εκπροσώπων ομάδων οι οποίες είναι υπόλογες στη Δικαιοσύνη για την υπόθεση των χειραγωγημένων αναμετρήσεων. Η συγκεκριμένη κίνηση επιχειρείται από άτομα που διολισθαίνουν στην παρανομία με προφανή στόχο να φιμώσουν τα ΜΜΕ και να επιβάλλουν το νόμο της σιωπής...

Για να εφαρμοστεί η διάταξη θα απαιτείται η ψήφος των 2/3 των ομάδων που συμμετέχουν στη Λίγκα, ενώ η ομάδα που τιμωρείται θα έχει το δικαίωμα έφεσης.

Ένα από τα πολλά σοβαρά θέματα που τίθενται πλέον είναι πως ορίζει και αντιλαμβάνεται η Σουπερλίγκ τα «δυσφημιστικά σχόλια».

Για παράδειγμα, αν κάποιος δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ ασκήσει κριτική για τη διαιτησία, μπορεί αυτό να αποτελέσει κίνδυνο τιμωρίας για τον Παναθηναϊκό;

Σε πηγαδάκια με δημοσιογράφους, μετά την ανακοίνωση, ο πρόεδρος της Σουπερλίγκ Γιάννης Μώραλης, τόνισε πως ο Παναθηναϊκός θα καλείται από την πειθαρχική επιτροπή της Superleague για εξηγήσεις και θα επιβάλλονται ποινές, αν αποδεικνύεται πως η κρίση του δημοσιογράφου έχει σχέση με τον σύλλογο...

Εμείς διερωτόμαστε ποιος θα το κρίνει αυτό και υπό ποιο πρίσμα... Ποιος είναι εκείνος που θα αποφασίζει να φιμώσει την ελεύθερη φωνή του ΣΚΑΪ κατά το δοκούν, μέσα από αυτή τη μεθόδευση. Ο καθένας μπορεί βγάλει τα συμπεράσματά του...

Φυσικά ο ΣΚΑΪ δεν πρόκειται να μείνει αμέτοχος στη φίμωσή του αλλά και να ανεχτεί αυτή την κατάσταση.
Πηγή: skai.gr