Η σκιά του ντόπινγκ πάνω από το Λονδίνο

Τη σκοτεινή πλευρά του αθλητισμού υπενθυμίζει με συνέντευξή του στους ΤIMES ο άνθρωπος που οδηγήθηκε στη φυλακή για το ρόλο του στη χορήγηση απαγορευμένων ουσιών σε πρωταθλητές, όπως η Μάριον Τζόουνς και ο Ντουέιν Τσέιμπερς.

Ο Βίκτορ Κόντε, πρώην επικεφαλής του χημικού εργαστηρίου Balco εκτιμά ότι το 60% των αθλητών που συμμετέχουν στους Αγώνες του Λονδίνου έχουν κάνει χρήση κάποιου «φαρμάκου».

Αποκαλύπτει μάλιστα ότι τρεις αθλητές έχουν λάβει το κοκτέιλ των επτά ουσιών που είχε προκαλέσει τη βαριά τιμωρία του Βρετανού σπρίντερ Ντουέιν Τσέιμπερς. Δε διστάζει να κατονομάσει δύο εξ αυτών, τον Αμερικανό Ράιαν Μπέιλι, που κατέλαβε την 5η θέση στα 100 μέτρα ανδρών και την Αμερικανίδα πυγμάχο Μαρλέν Εσπάρζα, που κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο.

Ο κ. Κόντε απορρίπτει ως ανούσιες τις διαβεβαιώσεις των ιθυνόντων περί αυστηρών και εκτενών ελέγχων αντιντόπινγκ, λέγοντας ότι είναι εύκολο να κάνει κανείς χρήση ουσιών πολλούς μήνες πριν αγωνιστεί με τα ίδια αποτελέσματα στην επίδοσή του, χωρίς να υπόκειται σε περίοδο ελέγχων.

Εν τω μεταξύ, οι διοργανωτές του Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου ανακοίνωσαν ότι μέχρι στιγμής πάνω από 6,5 εκατομμύρια θεατές έχουν παρακολουθήσει από κοντά κάποιο αγώνισμα, με πάνω από 2 εκατομμύρια να έχουν επισκεφθεί το Ολυμπιακό Πάρκο. Η παρουσία των θεατών καλύπτει το 94% της χωρητικότητας των γηπέδων.

Τα τελευταία 13.000 εισιτήρια διατέθηκαν προς πώληση μέσω της επίσημης ιστοσελίδας των Αγώνων (www.london2012.com), ωστόσο το μεγάλο ενδιαφέρον, από περίπου 2,5 εκατομμύρια επίδοξους αγοραστές, προκάλεσε προβλήματα στη λειτουργία της ιστοσελίδας.

Τέλος, τα περίπου 2.500 πρόστιμα για παραβίαση των Ολυμπιακών λωρίδων κυκλοφορίας έχουν φέρει στα κρατικά ταμεία περί τις 300.000 λίρες.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο