Θεαματική η χθεσινή έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων

Φαντασμαγορική η χθεσινή τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, την οποία παρακολούθησαν 80.000 θεατές από το Στάδιο και περίπου άλλα τέσσερα δισεκατομμύρια τηλεθεατές. Η τελετή άρχισε με παραδοσιακά άσματα όπως το ποίημα του Γουίλιαμ Μπλέικ, και εικόνες από όλες της περιοχές της χώρας.

Η τρίωρη τελετή έχει τον τίτλο τα «Νησιά των θαυμάτων» και το καλλιτεχνικό της μέρος φέρει την υπογραφή του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη, Ντάνι Μπόιλ, ο οποίος εμπνεύστηκε από την Καταιγίδα του Γουίλιαμ Σαίξπηρ. Ο σκηνοθέτης είχε υποσχεθεί  μία τελετή που θα απευθύνεται σε όλους, με έμφαση στη δημιουργικότητα, τον ενθουσιασμό και τη βρετανική γενναιοδωρία.

Η τελετή άρχισε με παραδοσιακά άσματα όπως το ποίημα του Γουίλιαμ Μπλέικ, και εικόνες από όλες της περιοχές της χώρας, ενώ ακολούθησαν εικόνες από τη Βιομηχανική Επανάσταση. Το σκηνικό αποτύπωνε την ιστορία της Βρετανίας. Στη συνέχεια ο διάσημος ηθοποιός και σκηνοθέτης Κένεθ Μπράνα απήγγειλε Σαίξπηρ.

Το πρωί της Παρασκευής, στις 8.12 ακριβώς, χτύπησαν ταυτόχρονα οι καμπάνες των εκκλησιών σε όλη τη χώρα, ενώ η καμπάνα του Big Ben χτύπησε για τρία λεπτά, κάτι που έχει να γίνει από την κηδεία του Βασιλέως Γεωργίου του 6ου το 1952.

Πριν από την έναρξη της τελετής, η Βασίλισσα Ελισάβετ υποδέχτηκε στο Μπάγκιγχαμ 80 ηγέτες κρατών, εστεμμένους και μη, οι οποίοι αμέσως μετά μετέβησαν στο Ολυμπιακό Στάδιο με λεωφορείο.

Η τελετή κόστισε στους βρετανούς 27 εκατομμύρια λίρες. Βασικό κομμάτι της τελετής έναρξης είναι η παρέλαση των αθλητών. Πρώτη χώρα που παρελαύνει είναι η Ελλάδα και πρώτος σημαιοφόρος ο ολυμπιονίκης στο Τάε Κβο Ντο, Αλέξανδρος Νικολαΐδης.

Στη διοργάνωση συμμετέχουν 204 χώρες.

Στο μεταξύ, ο αρχηγός της γερμανικής ομάδας χόκεϊ, Μίκαελ Βέσπερ, σχολίασε το υποτιθέμενο υβριστικό για τους Έλληνες tweet της γερμανίδας σημαιοφόρου Νατάσα Κέλερ. Ο Βέσπερ είπε ότι «θεωρούμε θράσος το να παίζει ένας άγνωστος με την σωστή ισορροπία στις σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας, που είναι ύψιστης σημασίας» και έκανε λόγο για ψέμα που δεν αξίζει κανένα παραπάνω σχολιασμό.

Μάλιστα, το απόγευμα γερμανική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την ελληνική αποστολή στο Ολυμπιακό Χωριό.
Πηγή: skai.gr