Κλείσιμο

Β. Πατουλίδου για Παπαχρήστου: Εξαντλήθηκε η αυστηρότητα – Β. Σεβαστής: Άργησε να επανορθώσει (UPD)

Στο ρατσιστικό σχόλιο της αθλήτριας του στίβου Βούλας Παπαχρήστου στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter, την ποινή του αποκλεισμού από τους Ολυμπιακούς Αγώνες που της επιβλήθηκε, και τη θύελλα αντιδράσεων που σημειώθηκε, αναφέρθηκαν την Πέμπτη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η «χρυσή ολυμπιονίκης» Βούλα Πατουλίδου και ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής.

Η Βούλα Πατουλίδου ανέφερε μεν ότι το σχόλιο της αθλήτριας ήταν απαράδεκτο και καταδικαστέο, πρόσθεσε όμως ότι εξαντλήθηκε η αυστηρότητα, και απέδωσε ευθύνες στις αρμόδιες αρχές για τη διαχείριση της κατάστασης.

«Γίνονται τέρατα και σημεία
δεν μιλώ για τον αθλητικό χώρο, μιλώ για την πολιτική. Είναι δυνατόν να αφαιρείς την αναπνοή από μια 23χρονη;» διερωτήθηκε, αναφερόμενη στον αποκλεισμό της από τους Αγώνες, κάνοντας λόγο για «καθωσπρεπισμό».

«Οι ιθύνοντες του αθλητισμού θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα διαχείρισης κρίσεων υπέρ της χώρας. Δόθηκε βορά σε όλο τον κόσμο η Βούλα, θα μπορούσε να προστατευτεί και να επιπληχθεί και μετά να την αφήσουν να αγωνιστεί. Υπάρχει επιτροπή φίλαθλου ιδιότητας τύποις υπάρχει; Έπρεπε στην πρώτη της δήλωση να γίνει επίπληξη» σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο Βασίλης Σεβαστής δήλωσε ότι η ποινή είναι πολύ βαριά, αλλά εξήγησε ότι ο ίδιος προέβη σε προσωπική παρέμβαση μέσω του εθνικού προπονητή για να υπάρξει ουσιαστική επανόρθωση από την αθλήτρια το συντομότερο δυνατόν. «Αν είχε επανορθώσει πιο νωρίς και πιο ρητά, όπως έκανε νωρίς το απόγευμα, ενδεχομένως να είχε κλείσει το θέμα. Δεν το έκανε• έγιναν στην αρχή κάποιες δηλώσεις που πυροδότησαν περισσότερες παρεμβάσεις. Έπρεπε να είναι πιο ξεκάθαρη και πιο κάθετη από τη αρχή» τόνισε ο κ. Σεβαστής.

Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ εξήγησε ότι το θέμα ίσως να μην ήταν τόσο μεγάλο για κανονικούς αγώνες, όμως στους Ολυμπιακούς βασικό σύμβολο είναι οι 5 κύκλοι, δηλαδή οι πέντε ήπειροι, και τα διαφορετικά χρώματα δηλαδή οι διαφορετικές φυλές.

«Αν δεν είχε ληφθεί η απόφαση, υπήρχε κίνδυνος η αποστολή να γίνει υποκείμενο αποδοκιμασιών» σημείωσε.

Όπως ανέφερε, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή είναι θεματοφύλακας των Ολυμπιακών ιδεωδών και ο αθλητισμός αγκαλιάζει όλα τα χρώματα, όλες τις φυλές και όλους τους ανθρώπους.

«Δεν υπάρχουν σκέψεις για περαιτέρω συνέχιση του θέματος, πρέπει να κλείσει εδώ» κατέληξε ο κ. Σεβαστής.

Δηλώσεις βουλευτών για το σχόλιο Παπαχρήστου στον ΣΚΑΪ:

To στέλεχος της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης δήλωσε ότι το σχόλιο της Βούλας Παπαχρήστου δεν ήταν ρατσιστικό.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπουλου έκανε λόγο για ακραία ρατσιστικό σχόλιο και για ανάλογα που δεν είχαν γίνει για πρώτη φορά στο λογαριασμό της αθλήτριας. «Στη Ελλάδα υπάρχει αντιρατσιστικός νόμος που δεν εφαρμόζεται» ανέφερε.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος δήλωσε ότι ένα νέο παιδί δεν μπορεί να εκφράζεται με τόσο σκληρό τρόπο. «Η έννοια των Ολυμπιακών Αγώνων ενέχει την ισότητα και τον ανθρωπισμό» πρόσθεσε.

Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση ανέφερε ότι ένα χαρακτηριστικό του ρατσισμού είναι ότι δεν δέχεται ότι ο λόγος που εκφέρει είναι ρατσιστικός λόγος. Η κ. Ρεπούση επαίνεσε την Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή που ενέργησε άμεσα.

Υπενθυμίζεται
ότι στο επίμαχό σχόλιό της στο λογαριασμό της στο Twitter η
Παπαχρήστου ανέφερε: «Με τόσους Αφρικανούς στην Ελλάδα, τουλάχιστον τα κουνούπια του Δυτικού Νείλου θα τρώνε σπιτικό φαγητό».
Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας