Πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε την «παγίδα» Ερντογάν 

Οι προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου και τα όσα συνέβησαν σήμερα στα εγκαίνια του αγωγού TANAP στην Ύψαλα δεν αιφνιδίασε την Αθήνα, η οποία υπολόγιζε ως πολύ πιθανή μία τέτοια συμπεριφορά από την πλευρά του Ταγίπ Ερντογάν. 

Μάλιστα η πρώτη πρόσκληση για τα εγκαίνια είχε απευθυνθεί στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη από τον Τούρκο πρόεδρο. Ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε καθώς υπήρχε και το συνέδριο της ΝΔ, που διεξάγεται σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η πρώτη σκέψη στην κυβέρνηση ήταν να παραστεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης. Ωστόσο, μεσολάβησε το μνημόνιο συνεργασίας Λιβύης και Τουρκίας που έδειξε ότι η Άγκυρα κλιμακώνει τις ενέργειες της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Έτσι η ελληνική πλευρά αποφάσισε να εκπροσωπηθεί από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Δημήτρη Οικονόμου.

Πριν ο κ. Οικονόμου μεταβεί στην Τουρκία υπήρχε συζήτηση και είχε ενημερωθεί από το υπουργείο Εξωτερικών ότι αν υπάρξει οποιαδήποτε πρόκληση από την πλευρά του Ταγίπ Ερντογάν θα αποχωρούσε αμέσως από την εκδήλωση όπως και συνέβη. 

Η Αθήνα παρακολουθεί τις κινήσεις της Τουρκίας και αντιδρά κάθε φορά που εκδηλώνονται. Σε αυτή τη φάση, όμως, δεν θα προχωρήσει σε κλιμάκωση της κατάστασης αλλά αναμένεται να απαντά σε κάθε πρόκληση που σημειώνεται. 
 

Πηγή: skai.gr