Οικονόμου: Μυθεύματα τα περί σχεδίου παρακολούθησης διαδηλωτών από την ΕΛ.ΑΣ με GPS

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Ως μυθεύματα και εικασίες ανθρώπων που μπερδεύουν τους ιδεασμούς τους με την πραγματικότητα, απέκρουσε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, τις καταγγελίες περί σχεδίου παρακολούθησης πολιτών με κοινωνική και πολιτική δράση από την ΕΥΠ και την ΕΛ.ΑΣ μέσω συσκευών γεωεντοπισμού (GPS).

«Ακούγοντας το ερώτημα αν η ΕΛ.ΑΣ και η ΕΥΠ έχει καταρτίσει υπηρεσιακό σχέδιο για την παρακολούθηση πολιτών που διαδηλώνουν, νόμιζα ότι  βρισκόμουν σε άλλο αιώνα, πολύ μακριά από το σήμερα. Είναι αδιανόητη η κατηγορία ακόμα και ως ερώτημα περί παρακολούθησης από την ΕΛ.ΑΣ πολιτών με κριτήριο την πολιτική τους δράση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Λευτέρης Οικονόμου, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη.

Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη μάλιστα επέκρινε το γεγονός ότι η ερώτηση έγινε λίγες ημέρες πριν τη θλιβερή επέτειο του Αλέξη Γρηγορόπουλου, απευθύνοντας μήνυμα για σοβαρότητα και νηφαλιότητα.

«Είναι δυσχερής η αντίληψη ότι η ΕΛ.ΑΣ έχει τη  διάθεση μονίμως να λειτουργεί εκτός κανόνων και ότι πρέπει να ακολουθείται κάθε ενέργειά της με ΕΔΕ. Και λίγες μέρες πριν τη θλιβερή επέτειο Γρηγορόπουλου και τα τελεσίγραφα της αναρχικής δράσης ότι θα υπάρξει νεκρός αστυνομικός να καλούμαστε  να απαντήσουμε αν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο για την παρακολούθηση πολιτών που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις», επισήμανε ο κ. Οικονόμου.

Για ζήτημα που αφορά τις ατομικές ελευθερίες και τη δημοκρατία έκανε λόγο από την πλευρά του ο Κρίτων Αρσένης, επικαλούμενος καταγγελίες πολιτών που συμμετέχουν σε κοινωνικά κινήματα και όπως υποστηρίζουν είδαν να τοποθετούνται συσκευές γεωεντοπισμού στα οχήματά τους μετά από τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις.

«Ή τα ξέρετε και τα αποκρύπτεται ή ένα κομμάτι της αστυνομίας έχει ξεφύγει από τον έλεγχό σας. Σας καλούμε να πάρετε άμεσα μέτρα», ανέφερε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25. Ο ίδιος, δε, έδειξε στον υφυπουργό μία τέτοια συσκευή, υποστηρίζοντας ότι την εντόπισε στο αυτοκίνητό της η σύζυγος μέλους του κόμματος.

«Η προσπάθεια της ΕΛ.ΑΣ για την ασφάλεια των πολιτών και την τάξη δεν είναι ούτε απλή ούτε χωρίς θυσίες. Έχει νεκρούς και τραυματίες η ΕΛ.ΑΣ στον πόλεμό της εναντίον της τρομοκρατίας, του εγκλήματος και εξτρεμιστικών δράσεων. Σας καλώ να το  σεβαστείτε και να μην παρασύρεστε από μυθεύματα και εικασίες ανθρώπων που μπερδεύουν τους ιδεασμούς τους με την πραγματικότητα», κατέληξε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.