Γεωργαντάς-ΣΚΑΪ: Πρώτα για 40αρηδες όλα τα εμβόλια- Η προϋπόθεση για προνόμια εμβολιασμένων

Από τους 40αρηδες θα ανοίξει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια μέσα στις επόμενες 15 μέρες και σε κάθε περίπτωση εντός Μαΐου, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ, ενώ στη συνέχεια θα επεκταθούν και στις μικρότερες ηλικίες. 

Ο ίδιος εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα τονίζοντας ότι τις τελευταίες ημέρες δεν έχουμε πέσει κάτω από τους 105.000 εμβολιασμούς την ημέρα. Μάλιστα, ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί το προσεχές διάστημα, αφενός λόγω του εμβολιασμού των κατοίκων των νησιών, αλλά και των ανθρώπων που δεν μπορούν να μετακινηθούν. «Θα έχουμε τα κινητά συνεργεία, τα οποία θα πάνε στα νησιά σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε για την Γαλάζια Ελευθερία. Έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί σε 32 νησιά, ολοκληρώνονται σε άλλα 16 νησιά μέχρι 10.000 κατοίκους και θα ξεκινήσει για όλα τα υπόλοιπα νησιά πλην της Κρήτης. Υπολογίζουμε ότι 700.000 άνθρωποι θα εμβολιαστούν εντός του Ιουνίου», σημείωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. 

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, εντός του Μαΐου θα ανακοινωθεί και το πρόγραμμα για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να μετακινηθούν. «Στο πλαίσιο αυτό ζητάμε και τη συνδρομή και των ιδιωτικών δομών υγείας, δηλαδή τα διαγνωστικά κέντρα και τα πολυιατρεία. Ήδη έχει ανοίξει μια πλατφόρμα, στην οποία δηλώνουν την πρόθεσή τους όλοι όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του εμβολιασμού και είναι ικανοποιητική η μέχρι στιγμής εκδήλωση ενδιαφέροντος. Έτσι θα αυξήσουμε κατά πολύ τον μέσο ημερήσιο αριθμό εμβολιασμών, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος, αναλογικά με τον πληθυσμό μας, παγκοσμίως». 

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι 1,6 εκατ. πολίτες έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ενώ οι μισοί, περίπου 800.000 έχουν ζητήσει  να εκτυπωθεί και η βεβαίωση εμβολιασμού για να μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα. 

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο προνομίων για τους εμβολιασμένους, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι δεν πρόκειται για προνόμια, αλλά για επιπλέον δυνατότητες. «Η κουβέντα έχει ανοίξει βέβαια. Εκ των πραγμάτων οι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν κάποιες περισσότερες δυνατότητες. Για παράδειγμα αυτός που έχει εμβολιαστεί πλήρως για να πάει σε ένα νησί απλά μπαίνει στο gov. gr κι εκτυπώνει τη βεβαίωση. Αυτός που δεν έχει κάνει το εμβόλιο, πρέπει να κάνει τεστ, να το δηλώσει στην πλατφόρμα κλπ. Και οι δύο έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τα ίδια πράγματα. Απλώς άλλοι ταλαιπωρούνται περισσότερο κι άλλοι λιγότερο», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Πρόσθεσε δε ότι όταν ανοίξουν οι εμβολιασμοί για όλες τις ηλικίες, τότε θα διαμορφωθεί και το πλαίσιο για τα προνόμια. «Αυτή τη στιγμή, αφού δεν έχει δοθεί η δυνατότητα να εμβολιαστούν όλες οι ομάδες, είναι λίγο πρόωρο να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση», συμπλήρωσε.  
 

Πηγή: skai.gr