Καλογήρου: Απορρίπτει τα περί φωτογραφικής διάταξης για τον Κουφοντίνα

Ναντίν Χαρδαλιά

 

«Αφορά η διάταξη το συγκεκριμένο πρόσωπο για να είναι φωτογραφική; Όχι. Γιατί του μετράνε ήδη 3 ημέρες. Συνεπώς μετράνε σε εκείνον και όχι σε άλλους κρατούμενους αγροτικών φυλακών». Με αυτή τη φράση, απέρριψε ο Υπουργός Δικαιοσύνης κατηγορηματικά, το ενδεχόμενο προωθούμενη ρύθμιση σε υπό ψήφιση νομοσχέδιό του, να αφορά τον λεγόμενο «Λουκά» της 17Ν , Δημήτρη Κουφοντίνα που εκτίει πλέον την ποινή του στις αγροτικές φυλακές της Κασσαβέτειας Βόλου.

Ερωτηματικά για την εξειδίκευση της υφιστάμενης ρύθμισης σχετικά με τον ευεργετικό υπολογισμό ημερών ποινής καταδίκων και υποδίκων λόγω εργασίας, είχε θέσει ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

«Επειδή στις αγροτικές φυλακές είναι ο Κουφοντίνας έχει καμία σχέση αυτή η διάταξη;  Διερωτώμαι πώς σας ήρθε ξαφνικά αυτή η πολύ εξειδικευμένη και στοχευμένη – δεν λέω ακόμα φωτογραφική – διάταξη», σχολίασε χαρακτηριστικά, προκαλώντας την αντίδραση του Μιχάλη Καλογήρου ο οποίος του συνέστησε να μην σπεύδει σε αναπαραγωγή fake news γιατί θα διαψευστεί.

Η επίμαχη ρύθμιση επεκτείνει, τον έως σήμερα ευεργετικό υπολογισμό μίας ημέρας αγροτικής και κτηνοτροφικής εργασίας υποδίκων και καταδίκων σε αγροτική φυλακή σε 3 ημέρες εκτιτέας ποινής, και στην εργασία στο αρτοποιείο ή το ζαχαροπλαστείο καταστημάτων κράτησης.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, πάντως, η ρύθμιση στοχεύει στη θέσπιση ενιαίων κανόνων για το σύνολο των αγροτικών φυλακών της χώρας, καθώς διαπιστώθηκε ότι σε άλλα καταστήματα κράτησης οι διοικήσεις μετρούσαν τη μία ημέρα εργασίας ως 2 ημέρες ποινής, σε άλλα ως 3 και σε άλλα ως μία, προκαλώντας ανισότητες και φυλακές πολλών ταχυτήτων.

Ο ίδιος, δε, αναφερόμενος στις άδειες που έχει δώσει το Συμβούλιο Φυλακών στον καταδικασμένο για 11 δολοφονίες, Δημήτρη Κουφοντίνα, οι οποίες προκαλούν κάθε φορά θύελλα αντιδράσεων και επιχειρώντας να αποδείξει ότι αυτό δεν συμβαίνει μόνο επί ΣΥΡΙΖΑ, παρέθεσε στοιχεία για άδειες που έχουν πάρει κι άλλα καταδικασμένη μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν επί διακυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.