Βούτσης: Όλα ανοιχτά για επιτάχυνση της κύρωσης των Πρεσπών από την Βουλή

Ανακατατάξεις στις Επιτροπές για διασφάλιση πλειοψηφίας

Στην έμμεση επιβεβαίωση των σεναρίων επίσπευσης από την κυβέρνηση της διαδικασίας για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο, προχώρησε ο Πρόεδρος της Βουλής και ουσιαστικά στο δεύτερο σενάριο που διακινούνταν τις τελευταίες ώρες περί άμεσης κατάθεσής της στη Βουλή, επεξεργασία στις Επιτροπές τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, και κύρωσής της από την Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα.

Αν και, συνομιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο Νίκος Βούτσης, δήλωσε άγνοια για την τυχόν επιτάχυνση των διαδικασιών, άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, εκτιμώντας ότι αν υπάρξει επίσπευση η κύρωση δεν θα γίνει αυτή την εβδομάδα αλλά την επόμενη.

«Δεν έχω υπόψη μου τίποτα επί της συμφωνίας γιατί υπάρχει μια ολόκληρη διαδικασία - η οποία μπορεί να έχει επιταχυνθεί δεν το ξέρω - γιατί πρέπει να πάμε με το γράμμα της Συμφωνίας - να υπάρχει ρηματική διακοίνωση από γειτονική χώρα», ανέφερε αρχικά και κατόπιν πρόσθεσε: «Πρακτικά δεν θεωρώ δυνατό να ασχοληθεί η Ολομέλεια αυτή την εβδομάδα με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Για την Ολομέλεια μιλάω. Δεν γνωρίζω, αλλά και να έρθει προς τέλος εβδομάδας θα πάει πρώτα επιτροπές. Δεν υπάρχει κανένα άγχος, ούτε προπέτεια, είναι όλα ανοιχτά».

Ο Νίκος Βούτσης εμφανίστηκε βέβαιος για την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών με την απόλυτη πλειοψηφία των 151 βουλευτών, παρά το ενδεχόμενο τα 3 «ΝΑΙ» που προσμετρούσε η κυβέρνηση από το Ποτάμι να μετατραπούν σε ψήφο ανοχής δια της απουσίας τους, συνεπώς το 151 να γίνει 149.  «Αλήθεια εκεί είστε (σ.σ. 149); Αφήστε εμένα να χαμογελάω περισσότερο…», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος, ερωτηθείς εάν η Συμφωνία πρέπει αναγκαστικά να ψηφιστεί από 151 βουλευτές, ξεκαθάρισε πως αν και δεν είναι συνταγματικά αναγκαίο είναι «πολιτικά», προκειμένου αυτή να έχει σαφή και ισχυρή πλειοψηφία, ώστε να μην μπορεί κανείς στο εσωτερικό της χώρας να εγείρει ζήτημα περιορισμένης ισχύος της.

«Δεν πρέπει όπως γνωρίζετε αλλά πρέπει. Είναι πολιτικό το θέμα, δεν είναι ανάγκη εκ του Συντάγματος, αλλά για να είναι ισχυρή η άποψη πρέπει να είναι 151. Υπάρχει ένα ζήτημα περιορισμένης ισχύος ως προς την ερμηνεία που θα μπορούσε να δώσει η αντιπολίτευση. Δεν πρόκειται να θέσει κανένας ζήτημα μη ισχύος της Συμφωνίας διεθνώς, αλλά καλό είναι για τη χώρα, τη Βουλή και την κυβέρνηση να υπάρχει μία σαφής πλειοψηφία και νομίζω ότι θα υπάρξει», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Ως προς τις αιχμές που άφησε εναντίον του ο Πάνος Καμμένος κατά τη χθεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη, ο κ. Βούτσης αρκέστηκε στο λακωνικό αλλά εξαιρετικά δηκτικό σχόλιο «θλίψη».
Πηγή: Nαντίν Χαρδαλιά