Λύση που θα δίνει στην ΠΓΔΜ προθεσμία για το Σύνταγμα εξετάζει το ΥΠΕΞ

Προσχέδιο συμφωνίας που προκρίνει τη λύση «Άνω Μακεδονία» και να δίνει στην ΠΓΔΜ προθεσμία χρόνου ώστε να προβεί σε αναθεώρηση του Συντάγματός της επεξεργάζονται Αθήνα και Σκόπια, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ.

Το εν λόγω προσχέδιο εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών για εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων στα αιτήματα-αγκάθια της ελληνικής πλευράς για ονομασία erga omnes και για επακόλουθη τροποποίηση του Συντάγματος της γειτονικής χώρας.

Εάν το προσχέδιο προχωρήσει, η ΠΓΔΜ θα αναλάβει δεσμεύσεις για ικανοποίηση των ελληνικών θέσεων. Οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί και τίποτα δεν έχει κλείσει.

Αύριο Σάββατο, στις 10:30 το πρωί, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα συναντηθεί στο Σούνιο με τον σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ, υπό τον διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς.

Οι δύο υπουργοί αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου στην Ρόδο τον Ιούνιο, με στόχο την μετέπειτα  αναβάθμιση της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο πρωθυπουργών, όπου και θα ληφθούν οι αποφάσεις για τυχόν συμφωνία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως την επόμενη Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά πάσα πιθανότητα θα έχει επαφές με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ στο περιθώριο της συνόδου ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων που θα λάβει χώρα στη Σόφια.

Λύση στο ονοματολογικό θα δρομολογήσει, με αδιευκρίνιστο χρονοδιάγραμμα, ενταξιακή πρόσκληση του NATO προς την FYROM. Παράλληλα, θα αρθούν τα όποια εμπόδια για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πηγή: skai.gr