Πρόταση νόμου Πάνου Καμμένου για αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών

Νέα στρατηγική στην αντιπαράθεση για τη Novartis φαίνεται να χαράσσει ο Πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ και κυβερνητικός εταίρος, Πάνος Καμμένος, με την αιφνίδια κατάθεση πρότασης νόμου στη Βουλή, με την οποία ζητάει την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ώστε το αδίκημα της δωροληψίας από μέλος της κυβέρνησης να εξαιρεθεί εκείνων που ανάγονται στην άσκηση των καθηκόντων τους και συνεπώς να μην εμπίπτει σε παραγραφή βάσει των αποσβεστικών προθεσμιών που προβλέπει το άρθρο 86 του Συντάγματος.

«Προτείνεται τα μέλη της κυβέρνησης ή υφυπουργοί αυτής να μην απαλλάσσονται από την κατηγορία της δωροληψίας και να υπάγονται στην τακτική Δικαιοσύνη», σημειώνει αρχικά η πρόταση νόμου που υπογράφει σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ και προτείνει την αντικατάσταση του άρθρου 1 παρ. 1 του νόμου 3126/2003, ως εξής: «Το έγκλημα της δωροληψίας του άρθρου 235 Π.Κ. τελούμενο από μέλος της Κυβέρνησης ή Υφυπουργό δεν συγκαταλέγεται σ’ εκείνα που ανάγονται στην άσκηση των καθηκόντων του».

Ερωτηματικά πάντως προκαλεί η πρωτοβουλία του Προέδρου των ΑΝΕΛ, καθώς ο ίδιος συνυπέγραψε τη χθεσινή πρόταση για Προανακριτική περί διερεύνησης παραγραφής του αδικήματος της δωροληψίας, ενώ δεδομένου ότι η σχετική πρόταση νόμου δεν προλαβαίνει λογικά να ισχύσει για την επίμαχη Προανακριτική της Novartis - ή τουλάχιστον δεν διαφαίνεται εκ πρώτης όψεως να εισηγούνται οι ΑΝΕΛ αναδρομική ισχύ (;) - ήδη στους διαδρόμους της Βουλής υπάρχουν σχόλια περί πιθανού «επικοινωνιακού πυροτεχνήματος».
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά