Κλείσιμο

Από την Πρωτομαγιά οι e-πλειστηριασμοί για χρέη προς το δημόσιο

Η τροπολογία αναλυτικά 

«Δεν είναι αργία είναι απεργία», λένε οι εργαζόμενοι για την Πρωτομαγιά, αλλά αυτό μάλλον δεν πτοεί την κυβέρνηση, η οποία ορίζει την 1η Μαΐου του τρέχοντος έτους ως ημέρα έναρξης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για χρέη στο δημόσιο.

Η πολυσυζητημένη κι αναμενόμενη τροπολογία κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή και προβλέπει τη διενέργεια πλειστηριασμών για χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο χωρίς δαπάνη για το δημόσιο.

Οι e-πλειστηριασμοί αφορούν τόσο κινητά όσο και ακίνητα στην εμπορική, κι όχι την αντικειμενική αξία, ενώ η προθεσμία για την ενημέρωση του οφειλέτη για το πρόγραμμα του πλειστηριασμού αυξάνεται στις 40 ημέρες.

Με την τροπολογία δεν αλλάζει τίποτα ως προς το πλαφόν που ισχύει και για τα χρέη προς τράπεζες, που σημαίνει ότι τυπικά μπορούν να διενεργούνται πλειστηριασμοί ακόμη και για χρέη από 500 ευρώ. Αν και στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει ούτε τώρα, ενέχει συμβολική σημασία.

«Δεν αλλάζει τίποτα… Όπως γινόταν μέχρι τώρα, φυσικά από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, θα γίνεται ηλεκτρονικά. Τα υπόλοιπα είναι σπέκουλα» σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος για την τροπολογία.




Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά - skai.gr